'Isletmeler Enerji Maliyetlerini Düsürmek Için Karbon Nötr Olmayi Hedeflemeli'
Global enerji hizmet sirketi ESCON Enerji’nin Genel Müdürü Onur Ünlü, Enerji Verimliligi Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, isletmelerin enerji maliyetlerindeki artistan daha az etkilenmeleri, verimliliklerini artirmalari ve iklim degisikligiyle mücadele için karbon nötr olmayi hedeflemeleri gerektigini söyledi.
Yeni yil ile birlikte elektrige ve dogal gaza gelen yüksek zamlarin ardindan basta sanayi kuruluslari olmak üzere her ölçekten isletme, enerji maliyetlerini düsürmenin yollarini aramaya basladi.
Global enerji hizmet sirketi ESCON Enerji’nin Genel Müdürü Onur Ünlü, Enerji Verimliligi Haftasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, isletmelerin enerji maliyetlerini düsürecek adimlari anlatti.
“Isletmeler 2050 yilini beklemeden karbon nötr olmayi hedeflemeli”
Isletmelerin vakit kaybetmeden karbon nötr olmayi hedeflemeleri gerektigini aktaran Onur Ünlü, “Özellikle pandemi ile birlikte küresel ortamda yasanan belirsizlikler, enerji maliyetlerinde ciddi bir artisa neden oluyor. Bu maliyet artisi isletmelerin kontrol edebilecegi bir durum degil. Dolayisiyla isletmeler kendi yönetebilecekleri konulara odaklanmali. Bu da karbon nötr olma hedefidir. Isletmeler hiç vakit kaybetmeden, Avrupa Birligi’nin hedef olarak belirledigi 2050 yilini beklemeden karbon ayak izlerini sifirlamaya odaklanmali, bu yönde taahhütlerini açiklamalidir” dedi.
“Karbon nötr olan isletmelerin rekabetçiligi artiyor”
Karbon ayak izini düsüren isletmelerin enerji maliyetlerinin düstügüne ve kaynaklarini daha verimli kullandiklarina dikkat çeken Ünlü, “Üretim tesislerinde ve binalarinda karbon nötr olmayi hedefleyen sirketler, operasyonel iyilestirmeler ile enerji kullanimlarini azaltirken, kullandiklari enerjiyi de yenilenebilir kaynaklardan tedarik ediyorlar. Pek çok sektörde en büyük gider kalemlerinden biri olan enerji maliyetlerinin bu çalismalar neticesinde düsürülmesi isletmelerin rekabetçiligini ve sürdürülebilirligini saglarken, yeni pazarlara erisim imkanini da artiriyor” diye konustu.
Yüksek enerji kullaniminin çevreye etkilerine de deginen Ünlü söyle devam etti: “2050 yilinda karbon nötr olabilmek için önümüzdeki 28 senede harcamamiz gereken enerji, eger günümüzdeki gibi harcamaya devam edersek bes yil sonra bitecek. Dolayisiyla yalnizca isletmelerimiz için degil gezegenimiz ve gelecegimiz için de bir an önce karbon nötr olma hedefine yönelik kararli adimlar atmak zorundayiz.”
“Isletmeler bir kurus dahi harcamadan enerji verimli hale gelebilir”
Sirket olarak geçen yil hazirladiklari rapor ile enerji verimliligi çalismalari yapildigi takdirde Türk sanayisinin ortalama yüzde 30 gibi yüksek bir enerji potansiyeline sahip oldugunu ortaya koyduklarini hatirlatan Ünlü, “Sirket olarak enerji verimliligi alanindaki çalismalarimizi bir adim daha ileri tasimak üzere is modelimizde bir dönüsüm gerçeklestirdik. Sektörde bir ilke daha imza atarak, yeni vizyonumuzu, ‘isletmeleri karbon nötr hale getirmek’ olarak belirledik. Bu kapsamda yurt içinde ve yurt disinda karbon nötr olmayi hedefleyen isletmelere yönelik çalismalar gerçeklestirecegiz. Bu konu, Sinirda Karbon Düzenlemesi’nin etkisiyle isletmelerin gündeminde her geçen gün daha fazla yer tutacak. Dolayisiyla hizli aksiyon alan isletmeler, sektörlerine öncülük ederken, yeni dünya düzeninde rekabet etmeyi saglayacak karbon nötr yapiya çok daha hizli ulasacaklar” açiklamasinda bulundu.
Ünlü, karbon nötr olmayi hedefleyen isletmelerin Enerji Performans Sözlesmeleri, tesvikler ve diger destek mekanizmalarindan yararlanabileceklerini de sözlerine ekledi.