İsmail Cem Güner Açıklaması
AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Ekonomist İsmail Cem Güner, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de Denizcilik Bakanlığı'nın bulunmadığını belirterek, balıkçıların taleplerinin gerçekleşmesi için Deniz Bakanlığının kurulması için çalışacağını söyledi.
Sabahın erken saatlerinde Trabzon balıkçılar halini ziyaret eden ve açık artırma ile toptan balık satışını izleyen Güner, Denizer Balıkçılık sahibi Recep Denizer ile bir müddet balıkçıların sorunları üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Türkiye’de Denizcilik Bakanlığı olmadığının altını çizen Denizer, “Ankara’ya gittiğimizde sorunlarımızın çözümünde zorlanıyoruz. Cezayir, Fas gibi ülkelerin denize sadece bir kıyısı olmasına rağmen Denizcilik bakanlığı var” dedi.
Siyasette yeni yüzlerin, yeni fikirlerin gelmesi gerektiğini belirten Denizer, “Bir ekonomist olarak Trabzon’a çok şeyler katacağınızdan şüphem yok, Çıktığınız bu yolda başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
İsmail Cem Güner ise, “Türkiye’nin deniz ve iç su kaynakları 25 milyon hektar. Bu rakam orman alanlarından fazla ve tarım alanlarına eşit durumdadır. Kıyı şeridi olarak 8 bin 330 kilometrekare alana sahibiz. Nehirlerimizin uzunluğu 177 bin 714 kilometreyi buluyor. Türkiye’nin 2014 yılında 700 bin ton ile dünya su ürünleri üretimindeki payı yüzde 0.45’tir. Tarım sektörü üretimi içinde ve milli ekonomide yarattığı katma değer olarak su ürünleri sektörünün payı, ülkenin sahip olduğu su potansiyeline oranla çok düşüktür. Ülke sularında 500 farklı tür var ancak 100 farklı tür üretim yapılıyor. Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe avcılık ile elde edilen ürün payımızın yıllar içinde düştüğü görülmektedir. Doğal stokların azalması avlanan su ürünlerini büyük ölçüde etkilemiştir. Ülkemiz de avcılık yöntemiyle elde edilen ürün miktarı 600 bin ton. Avlanabilir stok büyüklüğü bu kadardır" şeklinde konuştu.
Bu bilgiler ışığında çözüm üretilmesi gerektiğini de belirten Güner, “Avlanma miktarı belirlemek yerine, sürdürülebilir avcılık sağlanmalıdır. Stokların korunması, geliştiricilik yöntemlerinin araştırılması, koruma ve kontrol faaliyetlerinin sağlanması gerekir” diye konuştu.
Trabzon’da su ürünleri ve balıkçılık yapan iş yeri sayısının 35-40 arasında olduğunu belirten Güner, şunları söyledi:
"Sektörde çalışanların sayısı azımsanamayacak kadar çok ama buna karşılık 2014 verilerine göre balıkçılıktan kazanılan rakam 400 milyon dolar. Türkiye’nin 2014 verilerine bakıldığında 70 bin ton ihracat, 60 bin ton ithalat yapılmış, iç tüketime 45 bin ton, 230 bin ton da balık yağı ve ununa ayrılıyor. Doğu Karadeniz'de balık unu fabrikası Avlanan balıkların yüzde 52’sini kullanıyor. Yüzde 44’ü de komisyoncular aracılığı ile piyasaya sürülüyor. 2014 verilerine göre balıkçılıktan kazanılan rakam 400 milyon dolardır. Bu pay çok düşük. Alınacak önlemlerle bu payı artırabiliriz."