İsmail Kapan, Ortadoğu’yu Analiz Etti

İsmail Kapan, Ortadoğu’yu Analiz Etti

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, Adıyaman’da verdiği konferansta Ortadoğu’daki siyasi ve askeri gelişmeleri değerlendirdi.


Adıyaman Üniversitesi ve Adıyaman Belediyesi’nin birlikte organize ettiği konferans, Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Konferansa Vali Yardımcıları Murat Süzen, Yunus Emre Altıner, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

‘Ortadoğu’da Siyasi ve Askeri Gelişmeler’ başlığı altında konferans veren İsmail Kapan, Ortadoğu’daki ülkelerin kavgasının tek sebebinin enerji kaynakları olduğunu vurguladı. Kapan, dünyadaki enerji kaynaklarının yüzde 80’inin Ortadoğu’da yer aldığını, bugüne kadar olan ve bundan sonra yaşanacak kavgaların da yine enerji kaynakları nedeniyle olacağının altını çizdi.

İsmail Kapan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ortadoğu kavramı eski bir kavram değildir. Yaklaşık yüz yıllık bir geçmişi vardır. Ortadoğu’da bilinen, ispatlanmış enerji kaynaklarının yüzde 80’i bu bölgededir. Paylaşım kavgaları en şiddetli bu bölgede olmuştur ve olacaktır. 19. asır kömür asrıdır, 20 asır petrol asrıydı. 21. asır ise doğalgaz asrıdır ve başlamıştır. İnsanlık devam ettikçe bu kavgalar bitmeyecek, şiddetlenecektir. 1902 yılında Ortadoğu kavramı başlamıştır. Bugün 23 tane Arap devleti, devletçikler vardır. Neredeyse her petrol kuyusunun başında bir emirlik kurulmuştur. Irak dediğimiz ülke Osmanlı döneminde Bağdat, Musul, Basra’dır. Suriye dediğimiz ülke 4 tane ayrı özerk bölgedir.

Arap ülkelerinin her biri bir fecaattir. 300 milyonluk Arap ülkelerinden bahsediyoruz ama Filistin’e Arap ülkelerinden hiç yardım yok. Bazı Arap ülkelerinin en az 5 trilyon Dolarları batı bankalarında yatıyor. Sadece faizini yiyorlar. Filistin’e hiçbir şey vermiyorlar. Arap ülkeleri petrolün sadece yüzde 10-15 komisyonunu alıyor. Petrolden asıl geliri batı ülkeleri alıyor.

Amerika tüm körfez ülkelerini garnizon haline getirdi. Ortadoğu felaket üstüne felaket yaşadı. Irak, Mısır, Suriye, onlarca yıl belini doğrultamaz. İslam dünyasını birbiriyle kapıştırmak için Şii ve Sünni kuşak çatışmasını çok özenle hazırlanmış ve devam etmektedir. Böyle bir ortamda tarihi mirasıyla, birikimiyle, tecrübesiyle Türkiye haricinde başka bir ülkenin liderlik yapabileceğini düşünmüyorum. Geleceğe dönük kapasitesiyle liderlik ancak Türkiye’den beklenebilir. Aksi halde Ortadoğu’da felaket üstüne felaket gelir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile