Eskişehir’in turistik bölgelerinden Odunpazarı ilçesinde müşterilerine hizmet veren kıraathane, kitap sevdalılarına farklı çeşitlerde kitap okuma imkanı sunuyor. Kağıt ve benzeri oyunların bulunmadığı işletmede, vatandaşlar zamanlarını sohbet ederek ve kitap okuyarak geçiriyorlar. Emekli olduktan sonra kıraathane ismine yakışır olarak bir işletme açmayı kararlaştırdığını belirten işletme sahibi Bayram Kök, geçen süreçte çok iyi dostluklar edindiklerini kaydetti.
Kıraathane isminin gerçek anlamına farkındalık oluşturabilmek için bu ismi tercih ettiklerini söyleyen Kök, “Kıraathane kök itibariyle okuma kavramından geldiği için, kıraathane aslında okuma salonu demek. Okunan yer demek. Maalesef hayatın içinde her şey yozlaşabildiği gibi bu kelime de yozlaşmış. Başlangıçta güzel sözün edildiği, kitabın okunduğu yer olan kıraathaneler maalesef oyun oynanan, boş zaman geçirilen ve nitelikli zaman kullanımının olmadığı yerlere dönüşmüş. Biz, kıraathane ismini koyarken epeyce düşünmedik değil. ‘Nasıl olacak da bu algıyı kırabileceğiz, insanların bunu hafife almasından nasıl kurtulabileceğiz?’ diye. Ama dedik ki ‘Burada biraz cesaretli davranılmalı, doğrusu yapılmalı.’ Belki bu bir dalga olur. Belki bir başlangıç olur. Ben ümit ediyorum ki, epeyce bir kıraathane, doğru anlamıyla açılacaktır” şeklinde konuştu.
“Burada önemli olan şey doğru işi yapıyor olmak”
İşletmelerinde sabit müşterilerin olduğunu ve hiçbirinin tesadüfi olarak kıraathanede bulunmadığını aktaran Kök, “Bizim müşterilerimiz tesadüfi müşteri değildir. Okuma ilgisi şu düzeydedir, bu düzeydedir; ama mutlaka bize keyif veren, geldiği zaman sohbet etmekten keyif duyduğumuz, kitap ve bilgi paylaşmaktan keyif duyduğumuz insanlar geliyor buraya. Tabii ki temel şey şu; bu şekilde bir işletmecilik yapınca aynı zamanda ‘Çok müşterimiz olsun’ diye bir hayal kurmamalısınız. Burada önemli olan şey; doğru işi yapıyor olmak ve doğru insanlara servis yapıyor olmak” ifadelerini kullandı.
“Kıraathanemizdeki 9 bin kitabın 5 bin tanesi raflarımızda”
Toplamda 9 bin adet kitaplarının bulunduğunu ancak bunları kıraathaneye sığdırmanın mümkün olmadığını söyleyen Bayram Kök, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Toplamda 9 bin kadar kitabımız var, ama yeteri kadar yerimiz olmadığından dolayı burada sergileyebildiğimiz bölüm yaklaşık 5 bin adet. Kalan bölümü depomuzda tutuyoruz. Bunlar benim kitaplarım değil, bunlar bize kurumlar ya da kişiler bu konuda cidden bir faaliyet yapmak istediğimize inandıkları zaman ellerindeki fazla kitapları ya da yeni çıkan kitapları bizlere ulaştırdılar.”
İsminin Hakkını Veren Kıraathane
Eskişehir’de bulunan bir kıraathane, isminin anlamına uygun olarak müşterilerini kitap okumaya teşvik ederken, 5 bin kitaplık kütüphanesi ile de vatandaşların ilgisini çekiyor.