İSMMMO: Türk Ticaret Kanunu'nda tarihi fırsat bu kez kaçmasın

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, senelerdir raflarda duran Yeni Ticaret Kanunu'nun artık yürürlüğe gi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, senelerdir raflarda duran Yeni Ticaret Kanunu'nun artık yürürlüğe girmesini, tarihi fırsatın kaçırılmamasını istedi.

Tasarıyı mercek altına aldıklarını belirten Arıkan, getirilecek yenilikleri yakından izleyeceklerini aktardı ve kayıt dışı ekonomiyi önleyici tedbirlerin bir an evvel alınmasını talep etti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, iktidar ile muhalefetin tasarıda uzlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "TBMM'de yürütülen çalışmalar sayın liderler tarafından yakından takip edilmeli, Türkiye'nin ihtiyacı olan bu değişikliklerin yaşama geçmesi için bir gün daha kaybedilmemelidir.'' dedi.

Türk Ticaret Kanunu sürecini ülke için bir dönüm noktası olarak gördüğünün altını çizen İSMMMO Başkanı Arıkan, kapsamlı yasal değişiklikler yapılacağının netleştiğini aktarırken, ''Kayıt dışı ekonomiyi önleyecek tedbirler alınmazsa, bu sorunun nedenini ortadan kaldıracak çözümler üretilmezse üzülerek söylüyorum; Türk Ticaret Kanunu fiyaskoyla biter.'' uyarısında bulundu.

Kanunun önemini anlatan Arıkan, tasarı hazırlanırken göze alınması gereken zorunlu hedefleri şöyle sıraladı:

Birinci Zorunlu Hedef: "Türk işletmelerinin uluslararası ticaret, endüstri, hizmet, sermaye ve finans piyasalarının, sürdürülebilir rekabet gücünü haiz güvenilir aktörleri olmalardır.

İkinci Zorunlu Hedef : Son on yılda öne çıkan yeni bir kavram olan "şeffaflıktır''.

Üçüncü Zorunlu Hedef : "Sürdürülebilir pay sahipleri demokrasisi"nin sağlanması açısından şirketlerdeki güç boşluğunu önleyecek tedbirlerin alınmasıdır.

Dördüncü Zorunlu Hedef : AB müktesebatı ile uyum sağlanmasıdır.

Beşinci Zorunlu Hedef: Türkiye'nin uluslararası toplumun kurallarına uyan ve onun dilini konuşan bir parçası haline gelmesidir.

Yeni bir Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlığının yapılmasının, çok özel sebepleri olduğunu da ileten Başkan Arıkan şunları kaydetti:

''Tüketicinin korunması, pay sahipliğinin ve demokrasisinin gelişmesi, bilgi toplumu hizmetlerinin ön plana çıkması, elektronik ortamda hukuki işlem kurmanın yaygınlık kazanması, şirketlerin finansal tablolarının uluslararası standartlara göre hazırlanması ve bu finansal tabloların denetçi tarafından uluslararası denetim standartlarına göre denetlenmesi bu özel sebeplerdir.''

İSMMMO olarak Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nı mercek altına aldıklarının altını çizen, Yahya Arıkan önemli yenilikleri ise şöyle sıraladı:

1- Tasarı ile teknik gelişmeler dikkate alınıyor ve ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması, işletme ile ilgili her türlü belgenin elektronik ortamda saklanması imkanı getiriliyor.

2- Halen Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl olan saklama süresi vergi usul kanunu ile uyumlu bir hale getirilerek 5 yıla indiriliyor.

3- Gerçek ve tüzel kişilerin, ticari defterleri ve finansal tabloları Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanacak Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine uygun olarak tutmak ve düzenlemek zorundadırlar.

4- Anonim ve limitet şirketlerin asgari sermaye miktarı önemli oranda artırılıyor.

5- Daha önce kaldırılmış bulunan tescilden önceki blokaj uygulaması yeniden gelmektedir.

6- Bundan böyle tek kişilik anonim şirketler ve tek kişilik limitet şirketler kurulabilecek.

7- Tek kişilik yönetim kurulu mümkün hale geliyor.

8- Tasarıya göre, yönetim kurulu üyelerinin en az yarısı ile tüzel kişi adına tescil ve ilan edilen kişinin ve tek üyeli yönetim kurulunda bu üyenin yüksek öğrenim görmüş olması zorunlu olacak.

9- Yönetim kurullarına birden fazla başkan vekili seçilebilecek.

10- Online olarak yönetim kurulu toplantılarına katılma ve oy verme imkanı getiriliyor.

11- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde elektronik sicil bilgi bankası kurulacak, tescile tabi tüm işlemler sicil bankasına kayıt edilecek.

12- Her sermaye şirketi bir web sitesi açmak zorunda olacak.

13- Tarafların açık anlaşmaları şartıyla ihbarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar, fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları, elektronik ortamda düzenlenebilecek, yollanabilecek, itiraza uğrayabilecek ve kabul edilmişse hüküm ifade edecek.

14- Modern şirketler hukukuna uygun olarak pay sahibinin konumu güçlendirilmiş; pay sahipliği haklarının listesi daha da zenginleştiriliyor.

15- Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna ilişkin olarak, üyelerin sorumluluklarındaki farklılıkları esas alacak farklılaştırılmış müteselsil sorumluluk kabul ediliyor.

16- Şirketler topluluğu, hakim (ana) ve bağlı (yavru) şirketler ve bunların denetimi hakkında ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır.

17- Artık anonim şirketler ve şirketler topluluğu ile limitet şirketlerin finansal tabloları denetçi tarafından uluslararası denetim standartlarına göre denetlenecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile