ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi Haziranda 58,5'E Yükseldi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen ISO Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, haziranda 58,5’e yükseldi. Endeks, Türk imalat sektörü ihracatçilarinin talep ikliminde belirgin iyilesmenin sürdügünü ortaya koyarken, ayni zamanda Haziran 2006’dan beri en güçlü iyilesmeye isaret etti.



Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi’nin Haziran 2021 dönemi sonuçlari açiklandi. Endekste esik deger olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50’nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.

Mayista 58,4 olan ISO Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi haziranda 58,5’e yükselerek, Türk imalat sektörü ihracatçilarinin talep ikliminde belirgin iyilesmenin sürdügünü ortaya koydu. Söz konusu veri ayni zamanda Haziran 2006’dan beri en güçlü iyilesmeye isaret etti.

Avrupa’da ekonomik aktivitede güçlü artis oldu

Ikinci çeyrek sonunda Avrupa genelinde ekonomik aktivite güçlü artis sergiledi. Türk imalatçilarinin en büyük ihracat pazari olan Almanya’nin üretiminde 10 yili askin dönemin en hizli artisi gerçeklesti. Euro Bölgesi’nin diger pazarlarina bakildiginda, Italya’da son 41 ayin, Fransa’da son 11 ayin en yüksek büyüme temposuna ulasildi. Ispanya ise Subat 2000’den beri en güçlü büyümeyi kaydetti.

Birlesik Krallik’ta ekonomik faaliyetlerin genisleme hizi haziranda güçlü seyrini korudu ve mayis ayinda rekor düzeyin çok hafif altinda gerçeklesti. Benzer bir tablo ABD için de söz konusu oldu. Bu ülkede büyüme hizi, bir önceki ay ulasilan zirvenin ardindan yavaslamasina ragmen yine de anket geçmisinin en yüksek düzeyleri arasinda yer aldi.

Talep, Orta Dogu’da genelde olumlu iken Asya’nin bazi bölgelerinde olumsuz

Orta Dogu’daki talep egilimleri haziranda genel olarak olumluydu. Suudi Arabistan’da petrol disi ekonomik aktivitede keskin artis devam ederken Birlesik Arap Emirlikleri de güçlü büyümeyi sürdürdü. Misir’da üretim son yedi ayda ilk kez artis kaydetti.

Katar’da ise geçen yilin agustos ayindan beri en güçlü büyüme gerçeklesti. Takip edilen Orta Dogu ülkeleri arasinda sadece Lübnan’in ekonomik aktivitesi düsüs gösterdi, ancak bu ülkede de daralma görece ilimli seyretti.

Haziran ayinda bazi ülkelerde Covid-19 vaka sayilarindaki artisin hizlanmasi sonucu üretim hacimleri olumsuz etkilendi. Ancak bu durum agirlikli olarak Türk imalat ihracatinin görece küçük bölümünü olusturan pazarlar için geçerliydi. En hizli daralma gösteren iki ülke Uganda ve Malezya oldu. Covid-19’un yol açtigi aksamalara bagli olarak, Hindistan, Japonya ve Vietnam’in dahil oldugu diger birçok Asya ekonomisinde ekonomik aktivite zayifladi. Çin’de ise üretim artisi ikinci çeyregin sonunda devam etti, ancak ilimli seyreden büyüme, on dört aydir devam eden genisleme sürecinin en düsük hizinda kaydedildi.

Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi hakkinda degerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari söyledi:

“Haziranda Covid-19 kisitlamalarinin gevsetilmesine bagli olarak, Türk imalatçilarinin Avrupa’daki ana ihracat pazarlarinda ve ABD’de talep artmaya devam etti. Bu egilimin önümüzdeki aylarda firmalarin yeni is hacmini desteklemesi bekleniyor. Öte yandan Covid-19 salgini, basta Asya olmak üzere dünyanin bazi bölgelerinde talep iklimini olumsuz etkilemeye devam etti. Bu durum, Türk ihracatçilarini dogrudan fazla etkilemese de salginin ekonomik toparlanmayi sekteye ugratma gücüne halen sahip oldugunu gösteriyor”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile