Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Yönetim Kurulu Baskani Erdal Bahçivan, “Geçmisteki hoyratliklarimizi sonlandirarak, kaynaklarimizi daha dogru ve verimli kullanarak dünyayi yipratma payimizi düsürmeliyiz.” dedi.
ISO'nun Sürdürülebilir Üretim vizyonu kapsaminda baslattigi “ISO Yesil Gündem Sohbetleri” toplanti serisinin ilki, çevrim içi olarak “Iklim Degisikligi, Ekolojik Denge ve Orman Yanginlari” paneli ile gerçeklestirildi.
Toplantinin açilisinda konusan ISO Yönetim Kurulu Baskani Bahçivan, ekolojik krizin en agir tezahürü olan iklim degisikliginin yaygin ve yikici etkisiyle karsi karsiya olundugunu belirterek, dünya devletlerinin karbon salimlarini azaltmakta ayak sürmeye devam ettigini kaydetti.
Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Paneli’nin (IPCC), hafta basinda açikladigi son rapordaki gibi atmosferdeki karbon yogunlugunda neredeyse her ay yeni bir rekorun kirildigini ifade eden Bahçivan, bu yogunlugu sinirlayabilecek neredeyse yegane varlik olan ormanlarin da günbegün kaybedildigini söyledi.
Bahçivan, yanginlarin, karbon yutak alani olan ormanlari yakip yok ettigini ve böylece hava kirligi döngüsünde de ne yazik ki yeni bir felaket devrinin kapilarinin aralandigini dile getirdi.
Yasanan iklim krizini ve sonuçlarini, bilimin isiginda ve konuyla ilgili bilim insanlarinin degerlendirmelerini dikkate alarak ele alinmasi gerektigini vurgulayan Bahçivan, “Bunun, gelecek planlarimizi akilla bulusturma ve somut çözümlerin bulunmasinin en dogru ve nitelikli yolu olduguna inaniyoruz. Bugünkü toplantimizin amaci da bu.” dedi.
Bahçivan, yasamsal öneme haiz bu konunun artik toplanti salonlarindan çikarak her bireyin önceligi olmasi gereken bir noktada olunduguna isaret eden Bahçivan, sunlari kaydetti:
“Siyasilerden bilim insanlarina, is dünyasindan sanatçilara kadar iklim degisikligini konusmali, bilime kulak vermeli, acil önlem alinmasi gerektigini yaymaliyiz. Çünkü dünyamiz, iklim degisikligi etkilerinin dogaya ve insan canina mal olacak hale geldigi günleri yasiyor. Bu süreç ile ilgili olarak her geçen gün daha keskin uyarilarda bulunan bilim insanlarinin ikazlarini dikkate almaliyiz. Çünkü sürecin her geçen gün uzak tehditten tartisilmaz acil bir duruma dönüstügü açik. Bugün artik daha sürdürülebilir ve iklime dirençli bir dünya insa etmek, alternatif politika seçeneklerinden biri degil, yasami güvence altina almak için tek seçenek.”
- “Dünyamiza maalesef gereginden fazla yüklenmisiz”
Bahçivan, Kaliforniya’dan Türkiye’yi de kapsayan Akdeniz ülkelerindeki orman yanginlarina, Almanya’daki sellerden Çin’de yasanan tayfunlara, Endonezya’daki toprak kaymasindan Elsa kasirgasina kadar, her hafta dünyanin farkli bir bölgelerinde yasanan doga olaylari da bu gerçegin artik tam içinde yasanildigini aci sekilde gösterdigini dile getirdi.
Dünya genelinde mallarin nasil üretildigi, dagitildigi, tüketildigi ve elden çikarildiginin nihai olarak tam bir dönüsüm için sadece baslangiç oldugunu belirten Bahçivan, “Sistemsel bir degisim için hükümetlerin, sürdürülebilirlik ve adaptasyona dair kararlari her düzeyde entegre etmesi, bunlari tüm mercilerde tutarli bir sekilde uygulamasi ve tüm yetki alanlarina nüfuz etmesini saglamasi gerekiyor.” diye konustu.
Bugüne kadar yapilan tahminlerin ötesinde, hayatlara her geçen gün daha hizli bir sekilde giren felaketlerle yasanilan iklim degisikligini artik kabullenmek ve gerekli önlemleri bir an önce alma noktasinda olduklarini ifade eden Bahçivan, “Önümüzdeki en somut gerçek su ki dünyamiza maalesef gereginden fazla yüklenmisiz. Bu konudaki sorumsuzlugu yarinlara tasimaya, bu külfeti daha büyük boyutlara çikarmaya hakkimiz yok. Bunun önüne geçmek adina bugünden itibaren geçen her bir dakikamiz dahi çok çok kiymetli.” seklinde konustu.
Bahçivan, bilimsel dogrultuda bulunacak çözüm yollarini yaratmak ve asil önemlisi de bu çözüm yollari için vazgeçilmesi gerekenlerin çok iyi bilinmesi gerektigini anlatarak, “Geçmisteki hoyratliklarimizi sonlandirarak, kaynaklarimizi daha dogru ve verimli kullanarak dünyayi yipratma payimizi düsürmeliyiz.” degerlendirmesinde bulundu.
Istanbul Sanayi Odasi olarak bu yilin basinda temel faaliyetleri içinde en fazla yogunlasacaklari konu olarak “sürdürülebilirligi” belirlediklerini animsatan Bahçivan, Türkiye sanayisinin bu anlamdaki dönüsümü ve bu dönüsümün dogru yönlendirilmesinin de önemli bir gereklilik oldugunu, ISO olarak durumun ciddiyetinin farkinda olduklarini söyledi.
Bahçivan, bugün baslattiklari ve devami gelecek olan “Yesil Gündem Sohbetleri”ni de bu sorumluluk anlayisina ve sürdürülebilirlik çalismalarina entelektüel bir katki sunacak çok önemli toplantilar olarak gördüklerini kaydetti.
Gelecek haftalarda da devam edecek olan bu toplantilarla, hem üye tabanini hem de oda olarak etkilesim içinde olduklari, aralarinda destekçisi olduklari meslek lisesi ögrencileri ile ISOV bursiyerinin oldugu gençleri farkli konularda bilinçlendirmek istediklerini anlatan Bahçivan, “Bu toplantilarla nitelikli bir üst akil olusturmak ve bu tür toplantilardan çikacak olan degerli analizleri, kamuoyu olusturmak adina ülkemizin gündemine adeta bir 'manifesto' olarak getirme noktasinda gayret gösterecegiz.” diye konustu.
'ISO Yesil Gündem Sohbetleri' Toplantisi
ISO Yönetim Kurulu Baskani Erdal Bahçivan: “Geçmisteki hoyratliklarimizi sonlandirarak, kaynaklarimizi daha dogru ve verimli kullanarak dünyayi yipratma payimizi düsürmeliyiz” “Siyasilerden bilim insanlarina, is dünyasindan sanatçilara kadar iklim degisikligini konusmali, bilime kulak vermeli, acil önlem alinmasi gerektigini yaymaliyiz” “Önümüzdeki en somut gerçek su ki dünyamiza maalesef gereginden fazla yüklenmisiz. Bu konudaki sorumsuzlugu yarinlara tasimaya, bu külfeti daha büyük boyutlara çikarmaya hakkimiz yok. Bunun önüne geçmek adina bugünden itibaren geçen her bir dakikamiz dahi çok çok kiymetli”