İspanya'dan, Cameron'un Cebelitarık Ziyaretine Tepki

İngiltere Başbakanı Cameron'un 48 yıl sonra Cebelitarık'a gelen ilk İngiltere başbakanı olması İspanya'da tepkiyle karşılandı Cameron, İngiliz kadın milletvekili Cox'a yapılan silahlı saldırıdan dolayı 'Brexit'e hayır' mitingini iptal etse de Cebelitarık yönetimi ile görüştü İspanya Başbakanı Rajoy: 'Bu tip bir kampanya İngiltere'de yapmalı, Cebelitarık'ta değil. Brexit kazansın veya kaybetsin Cebelitarık, İspanyol olmaya devam edecektir'

İngiltere Başbakanı David Cameron'un, Birleşik Krallık'ın AB'de kalıp kalmamasının oylanacağı, 'Brexit' olarak adlandırılan referandum öncesinde bugün Cebelitarık'ı ziyaret etmesi İspanyol hükümetinde tepkiyle karşılandı.

Cameron, İngiltere İşçi Partisi'nden kadın milletvekili Jo Cox'un uğradığı silahlı saldırı sonrasında ağır yaralanmasından dolayı Cebelitarık'ta gelme nedeni olarak gösterilen, burada yapacağını açıkladığı 'Brexit'e hayır' mitingini iptal etti. Cameron buna rağmen Cebelitarık yönetimi ile görüştü. 48 yıl sonra Cebelitarık'a gelen ilk İngiltere Başbakanı olan Cameron, Cebelitarık hükümeti başkanı Fabian Picardo ile bir araya geldi.

32 bin nüfuslu Cebelitarık'ta 23 bin kişinin 23 Haziran'daki referandumda oy kullanma hakkı bulunurken, bu zamana kadar yapılan anketlerde bölge halkının yüzde 85'inin Brexit'e 'hayır' diyeceğine ilişkin sonuçlar basına yansımıştı. İngiltere'nin kolonisi olan Cebelitarık'ın egemenliğiyle ilgili talepleri bulunan İspanyol hükümeti ise sadece 2 saatlik bir ziyaret olmasına ve ziyarete gerekçe olan mitingin iptal edilmesine rağmen Cameron'un Cebelitarık'a gelmesini eleştirdi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkesinin ulusal radyosuna bu sabah yaptığı açıklamada 'Bu tip bir kampanya İngiltere'de yapmalı, Cebelitarık'ta değil. İspanya her zaman Cebelitarık'ın ulusal topraklarında olduğunu düşünmüştür. Bu yüzden Brexit kazansın ve ya kaybetsin Cebelitarık İspanyol olmaya devam edecektir.' dedi. Cameron'un ziyaretinin sadece Brexit'e karşı destek aramak için olduğunun kendilerine bildirildiğini söyleyen Rajoy, 'İspanya olarak İngiltere'nin AB'de kalmasını istesek de Cameron'un bunun kampanyası için Cebelitarık'a gelmesi hoşumuza gitmiyor.' ifadesini kullandı. İspanya Başbakanı, 'Eğer bu referandumda İngiltere, AB'den çıkmaya karar verirse bu onlar için de diğer tüm Avrupalılar için de kötü olur. Ve AB sürecinin geri adım attığı anlamına gelir.' diye ekledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da EFE haber ajansına verdiği demeçte konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

'Cebelitarık, BM tarafından kolonisizleştirilecek topraklar listesinde bulunan bir koloni. İspanya bu dönemde bir İngiltere başbakanının Cebelitarık'ı ziyaret etmesini çok büyük talihsizlik olarak görüyor. Bu ziyaret yapılmayabilirdi. İspanya'nın, Cebelitarık topraklarını savunmasındaki düşüncesi sabittir, değişmeyecektir. Aynı zamanda İspanya, Birleşik Krallık'ın AB'de devam etmesinden yanadır. Ama eğer Brexit kazanırsa Cebelitarık'ta mevcut durumdan çok farklı bir durum oluşur. Ve böyle bir şeyde yapılması gereken Cebelitarık'ın iki egemenlik statüsüne kavuşması için İspanya ve İngiltere'nin oturup, bir anlaşmaya varması olmalıdır.'

1713 Ultrecht anlaşmasınca Cebelitarık'ın egemenliği İspanya'dan İngiltere'ye devredilmişti. Buna rağmen 6,8 kilometrekare yüzölçümüne sahip Cebelitarık yarımadasının egemenlik hakkından vazgeçmeyen İspanya, gerek BM gerekse AB Komisyonu'nda girişimler yaparak, Cebelitarık'ın İspanya'ya ait olduğunu savunuyor. Bundan dolayı da İngiliz yetkililer tarafından Cebelitarık'a yapılan siyasi ve askeri her ziyaret İspanya tarafından tepkiyle karşılanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile