İspanya genel grevi: Hayat durdu, şiddet durmadı!

İspanya'da, sosyalist hükümetin hazırladığı ve parlamentonun onayladığı iş reformuna karşı genel grev yapıldı. Toplu ulaşımın durduğu, özellikle Barcelona'da grevcilerle polisin çatıştığı greve yüzde 70 katılım sağlandı.

İspanya'da, sosyalist hükümetin hazırladığı ve parlamentonun onayladığı iş reformuna karşı genel grev yapıldı. Toplu ulaşımın durduğu, özellikle Barcelona'da grevcilerle polisin çatıştığı greve yüzde 70 katılım sağlandı. Çalışma Bakanı Celestino Corbacho, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, günün "olaysız ve normal" başladığını söyledi.

Corbacho, "sendikalarla sayı tartışmasına girmek istemediklerinden greve katılımla ilgili bir oran şimdilik vermeyeceğini, ancak taahhüt edilen asgari hizmetin verildiğini" ifade etti.

Çalışma Bakanı, tek rakamsal bilgi olarak, sabah itibariyle endüstri sektöründe enerji tüketiminin yüzde 21,2 düştüğünü açıkladı ve "Günün bu şekilde devam etmesini, vatandaşların greve katılma haklarının yanı sıra çalışma haklarına da saygı gösterilmesini umuyoruz" dedi.

Bu arada geceyarısı başlayan genel grevde sendikacıların yaptıkları protesto gösterilerinde bazı yerlerde polisle tartıştığı, yer yer arbede yaşandığı bildirildi.

Özellikle Madrid, Barcelona, Sevilla ve Valencia gibi büyük kentlerdeki sebze ve meyve halleri önünde gösteri yapan bazı sendika üyeleri, çalışmak için gelenleri bir süre hale sokmadı. Daha sonra polisin müdahalesiyle greve katılmayan işçilerin hale girmesi sağlandı.

Madrid özerk yönetimi de metro ve otobüslerin yüzde 75 oranında çalıştığını duyurdu.

Sendikalar: "Başarı"

İspanya'da sosyalist hükümetin hazırladığı ve parlamentodan onay alan iş reformuna karşı işçi sendikalarının çağrısıyla bugün yapılan genel grev, sendika yöneticilerine göre "gerçek bir başarı"... Hükümet kaynakları ise genel grevi "küçük olaylar dışında her şey normal" şeklinde değerlendirdi.

Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO'nun yöneticileri basına yaptığı açıklamada, greve katılımın yaklaşık 10 milyon kişiyle yüzde 70'in üzerinde olduğunu öne sürdü.

İşçileri kutlayan sendika yöneticileri, hükümetten geri adım atarak, iş reformunda değişiklik yapmasını istedi.

Ancak ilk resmi açıklamalarda, greve katılımın sendikaların belirttiğinden çok daha düşük olduğu kaydedildi.

Sendikalarla katılım konusunda sayı tartışmasına girmeyeceğini söyleyen Çalışma Bakanı Celestino Corbacho, elindeki verileri akşam açıklayacaklarını bildirdi. Bakan yine de kamu çalışanlarının greve katılımının yüzde 9'u geçmediğini söyledi.

Genel grev nedeniyle bazı kentlerde "küçük olaylar yaşanmasının doğal olduğunu" kaydeden Corbacho, buna rağmen sendikaların iddia ettiği gibi "İspanya'nın felç olmadığını, genel grevde olabilecek asgari hizmetle her şeyin normal işlediğini" ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı da verileceği açıklanan asgari hizmetin yüzde 97'sinin sağlandığını bildirdi.

Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ise bu sabah meclise girerken, gazetecilerin genel grev ile ilgili sorusuna, "Ben çalışmaya gidiyorum" şeklinde cevap verdi.

Bu arada İspanyol haber ajansı EFE, Madrid, Barcelona, Sevilla gibi büyük kentlerde bazı sendika üyelerinin gösteri yaptıkları yerlerde açık olan mağazalara kepenk kapatmaları için baskı yaptıklarını belirtti.

Barcelona'da ise yüzü maskeli bir grubun şehir merkezindeki bazı vitrinlerinlerini kırdığı kaydedildi.

Gece yarısından beri gözaltına alınan göstericilerin sayısının yaklaşık 50 olduğu, 20 kadar kişinin olaylarda hafif yaralandığı bildirildi.

İspanyol televizyonlarında yapılan ilk değerlendirmelerde, grevin özellikle endüstri sektörünü etkilediği kaydedilerek, geçmiş genel grevler göz önüne alındığında "bir başarıdan söz edilemeyeceği" ifade edildi.

Öte yandan grevden dolayı Türk Hava Yolları, bugünkü İstanbul-Barcelona seferlerini iptal ederken, İstanbul-Madrid seferlerinden sadece sabahkinin iptal edildiği, öğleden sonraki seferin yapılacağı öğrenildi.




Grev dalgası Brükselle devam ediyor

Avrupa Sendikacılar Konfedarasyonu'nun aldığı eylem kararı gereği gösteriler İspanya ile sınırı kalmayacak. Protesto ve grev dalgası diğer Avrupa başkentlerine de uzanacak.

En büyük protestonun adresi AB'nin başkenti Brüksel. Krizin bedelini ödemek istemeyenler burada toplanıyor. Gösteriye 30 ülkeden gelen 100 bin kişinin katılması olası.

Küresel kriz Avrupa'da milyonları işinden etti. Bir o kadarının da işsizler ordusuna katılmasından endişe ediliyor. Hükümetler çareyi kemer sıkma önlemlerinde buldu. Ancak işsizlik rakamları iç açıcı değil. Özellikle İrlanda ve Yunanistan'da.

İngiltere de hükümet kamu harcamalarını yüzde 25 oranında azaltmayı planlıyor. Fransa'da ise halkın hükümete tepkisi büyük. Sebep Sarkozy'nin emeklilik reformu...
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile