Isparta Belediyesine yönelik operasyon kapsamında, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın da arasında bulunduğu 82 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 17'nci duruşmasına "Örgüt kurma ve yönetme, örgüt üyeliği, resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma" suçlarından tutuksuz yargılanan Başkan Günaydın'ın aralarında bulunduğu 48 sanık ve avukatları katıldı.
Esas hakkındaki savunmaların alındığı duruşmada Günaydın'ın avukatı Ömür Cevheroğlu, belediyenin temizlik ihalesinde müvekkiline "İhaleye fesat karıştırma" suçu isnat edildiğini hatırlatarak, ihalenin Kamu İhale Kurumu tarafından incelendiğini, herhangi bir usulsüzlük olmadığının tespit edildiğini anlattı.
Savcılığın iddianamesinde belirttiği konularla ilgili Günaydın'a ait hiçbir tape kaydı bulunmadığını ifade eden Cevheroğlu, Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından üçüncü kişilerin yaptığı telefon görüşmelerinin "yasak delil" olduğu, delil teşkil edemeyeceği yönünde kararı bulunduğunu dile getirdi. Cevheroğlu, müvekkilinin beraatini talep etti.
Cevheroğlu, Günaydın'ın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Isparta ziyaretindeki karşılama giderlerinin ihaleler yoluyla temin edilerek görevi kötüye kullanma iddialarının da bilirkişiler tarafından dahi somutlaştırılmadığını ileri sürerek, inşaat projeleri ve imar uygulamalarından haksız kazanç elde edildiği yönündeki iddiaların ise defalarca İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından incelendiğini, soruşturma izni dahi verilmediğini kaydetti.
Cevheroğlu, "Sanıklar 30 Mart mahalli seçimlerinde vatandaş tarafından aklanmıştır. Yüce mahkemenizin de bu aklanmayı perçinlemesini talep ediyoruz" dedi.
Sanık avukatlarından Fatih Ardıç ise mahkeme heyetine kolluk kuvvetlerinin konuyla ilgili hazırladığı istihbarat raporunu sundu. 17 Aralık soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik kararını örnek gösteren Ardıç, "Sadece 3 polis memurunun kafalarına göre anladığı telefon tapeleri ile suç isnat edilmektedir. Delil gösterilen telefon tapelerinin dosyadan çıkarılması gerekirdi" diye konuştu.
- "Dava tamamen siyasi bir olaydır"
Duruşmada savunma yapan Başkan Günaydın, savcılık iddianamesinde geçen konuların tamamının "yalan, iftira ve hayal ürünü" olduğunu savundu.
İhaleye fesat karıştırmakla suçlandığı temizlik ihalesinin herkese açık olduğunu, televizyonda canlı yayınlandığını ifade eden Günaydın, şöyle konuştu:
"5 milyon 400 milyon lira bedelle, 13 firmanın katılımı ile gerçekleştirdiğim ihale, bir önceki dönemde 12 milyon liraya ve tek firmanın katılımı ile yapılmıştı. Belediye İş Hanı'nın 5. katının MHP İl Teşkilatına kiralanması olayı ile ilgili Sayıştay'da beraat ettim. Belediyelere normalde 5 yılda 10-11 müfettiş gelir, bize 113 müfettiş geldi. İncelemelerin yüzde 80'i Sayıştay'da ortadan kalktı. Maalesef baskılı bir çalışma yürütüyoruz. Dürüst ve namuslu insanların yaşaması zor hale geldi. Bu dava tamamen siyasi bir olaydır. Sadece kendimin değil, tüm arkadaşlarımla belediyemizin beraatini istiyorum."
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının tape kayıtlarında yanlışlık olduğu ve çözümlerinin yeniden yapılarak soruşma dosyasının genişletilmesi talebini oy birliği ile reddetti. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, savunmaların alınmasının ardından karar için duruşmaya 3 saat ara verdi.
Daha sonra davaya konu 13 olayla ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, Günaydın'ı "İnşaat projeleri ve imar uygulamaları" ile "Belediye kaynaklarının MHP İl Teşkilatı için kullanılması" olaylarında görevi kötüye kullanma suçu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 1'er ay olmak üzere 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı, diğer suçlamalardan ise beraatine karar verdi. Mahkeme heyeti, ayrıca Günaydın'a yurt dışına çıkış yasağı getirdi.
Heyet, Yalçın'a ise "Cadde afişi ve pankart hazırlanması hizmet alımı" olayında suç işlemeye azmettirmek suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkları da "Cadde afişi ve pankart hazırlanması, şehir içi temizlik hizmet alımı, kömür satın alımı ihalesi, reklam hizmet alımı, halı firmasına ihale edilen işler, doğrudan temin ile alınan mal ve hizmetler, belediye kaynaklarının MHP İl Teşkilatı için kullanılması, inşaat projeleri ve imar uygulamaları, soruşturmanın gizliliğinin ihlali" suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.
- Duruşma sonrası Günaydın'ın açıklaması
Mahkeme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Başkan Günaydın, böyle bir sonuç beklediğini ifade ederek, "Adalet daha bitmedi. 172 yıldan yargılanıyorduk, gecen aylarda 30 yıla, şimdi bir yıla düştü. Bu da kalkar" dedi.
Ceza kararının temyiz sürecinde Yargıtay'dan döneceğine inandığını kaydeden Günaydın, "Zimmet, resmi evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamaların tamamından beraat ettim. Önemli olan da bunlardı. Diğerleri resim kalıyor" diye konuştu.
Aldığı cezanın görevini yapmasına engel teşkil etmeyeceğini savunan Günaydın, davanın Isparta'ya hizmet edilmemesi için açıldığını ancak hizmetlere kimsenin engel olamayacağını sözlerine ekledi.
- Olayın geçmişi
Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 23 Eylül 2011'de Isparta Belediyesine düzenlenen operasyonda, Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer, Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı Yalçın, bazı belediye çalışanları ve belediyeye iş yapan 28 kişi gözaltına alınmıştı.
Daha sonra hazırlanan iddianamede, arasında Belediye Başkanı Günaydın'ın da bulunduğu 82 sanığın "Örgüt kurma ve yönetme, örgüt üyeliği, resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma" suçlarını işledikleri iddiasıyla dava açılmıştı.
İsparta Belediyesine Yönelik Operasyonla İlgili Dava
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'a iki ayrı olayda görevi kötüye kullanma suçundan 4 yıl 2 ay, MHP İl Başkanı İsa Yalçın'a da suç işlemeye azmettirme suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.