Isparta Valisi Ali Haydar Öner başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu (MÇK)'nda apartman ve fabrika bacalarına filtre takılması konusu ele alındı. Vali Öner konunun çok yönlü olarak ele alınacağını belirterek, ilgili uzmanlarla birlikte kurum ve kuruluş temsilcilerinin düşünce ve görüşlerinin değerlendirileceğini söyledi.
MÇK olarak önce kömür standartlarını belirleyerek düşük kalorili kömürlerin şehre girişini yasakladıklarını belirten Öner, doğalgazın gelmesinin de artı bir avantaj olarak ortaya çıktığını kaydetti. Bu çalışmaların sonucundan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)'nun verilerinde Isparta'nın artık ilk 5 ve ilk 10 il içinde yer almamaya başladığını belirten Öner, "Hava standardını daha ileri seviyelere taşımak durumundayız. Çünkü Isparta nüfus itibariyle istikrarlı bir şekilde büyüyen bir il merkezi. Bu büyümeyi de dikkate alarak ileride hava kirliliğinde olumsuz bir durumla karşılaşmamak ve mevcut hava kalitemizin korunması yolunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." dedi.
Merkezi sistemle yanan bacalara filtre konması kararının ardından konunun tartışılmaya devam ettiğini belirten Öner, bu filtrelerin TSE tarafından belirlenmiş bir standardı olmadığını, ancak bir takım kuruluşların hava kirliliğini azalttığını tespit ederek vermiş oldukları kalite belgelerinin söz konusu olduğunu anlattı.
Kurulda söz alan Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı, katı yakıt kazanlarına takılacak filtreler hakkında kurul üyelerine bilgi verdi. Uluslararası Kare Mühendislik adına söz alan Makine Mühendisi Ahmet Börüban, "Solunum yollarına en büyük zararı veren yanmamış karbondur. Karbon vücut yapısındaki DNA'yı bozarak çeşitli solunum yolları hastalıklarına sebebiyet verir. Dikkat ettiyseniz bacadan çıkan karbon yağmur yağarken çıkmaya devam etmektedir. Onun için bacalara sıvı filtre takılması sorunu çözmez. Ancak kimyasal özellikli filtreler çözüm olabilir. Birde mutlaka fiziki olarak yanma hücrelerine kapasitesinden fazla yakıt atmamalıyız." diye konuştu.
15 mahallenin doğalgaz alt yapısını tamamladıklarını belirten Torosgaz Dağıtım Genel Müdürü Oktay Küp de 42 bin konutun doğalgaz altyapısını tamamladıklarını söyledi. Küp, bugüne kadar resmi daireler ve özel konutlar olmak üzere, bireysel ve merkezi sistem ısınma şeklinde 10 bin 165 abone sayısına ulaştıklarını kaydetti.
Mart ayından bugüne kadar olan zaman diliminde Isparta'ya bin 971 kömür kamyonunun giriş yaptığını belirten Zabıta Müdürü İsmail Cemil Aydoğdu da, kömürlerin laboratuvarda testlerinin yapılarak uygun olmayanların şehir dışına gönderildiğini, 45 bin ton kömür girişi olduğunu kaydetti.
MÇK, 26 Ağustos 2010 tarihinde tekrar toplanarak yapılan değerlendirmeler doğrultusunda nihai karar verilecek.