İsparta Gülünün Adı Değişti, Verilen Teşvik Arttı

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta gülü, süs bitkileri grubundan çıkarılarak "yağlık gül" ismi ile yağlı hohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri grubuna dahil edildi.

Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da gül üretiminin 20 bin dekarlık alanda 10 bin aile tarafından yapıldığını söyledi.

Gül tarımının Isparta ve Türkiye için ayrı bir yeri olduğuna dikkati çeken Çelik, dünya gül yağının yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'nın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Yörede yüzyılı aşkın süredir gül üretimi, işlenmesi ve ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, gülün bu önemine rağmen hak ettiği saygı ve değeri görmediğini, ürünün ötekileştirildiğini savundu.

Ekonomiye katkısı ve Türkiye için önemine rağmen son zamanlara kadar gülün "süs bitkisi" olarak görüldüğü, mazot ve gübre desteklemelerinden en düşük derecede yararlandığına işaret eden Çelik, "Son dönemde gülün süs bitkisi kategorisinden alınarak sanayi ürünü kategorisine dahil edilmesi ve bu şekilde sanayi teşviklerinden yararlanılması yönünde çalışmalarımız oldu. Çalışma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile yaptığımız görüşmede son şeklini aldı" dedi.

-6,90 liralık destek 14 liraya çıkacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Üretimi Genel Müdürlüğünün kararı gereği Isparta gülünün "gül" adıyla bulunduğu süs bitkisi kategorisinden alınarak, "Yağlık Gül" ismi ile yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri grubuna dahil edildiğini bildiren Çelik, şöyle konuştu:

"Bu, bugüne kadar mazot, gübre ve toprak analizi konusunda dekar başına verilen desteğin yüzde 102 artırılarak üreticiye yansıtılması anlamına geliyor. Daha önce kilogram başına 6,90 lira olan destek, 14 liraya çıkacak. Çiftçimizde büyük bir memnuniyet oluşturdu. Gülcülük sektörü açısından baktığımızda ise bu gelişme yadsınamayacak bir durum. Bundan sonra da gülün hak ettiği teşvik ve destekleri alması için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Çelik, isim değişikliğinin gülün bundan sonraki yolculuğunda çizilecek yol haritasında önemli bir kimlik olacağını vurgulayarak, "Bazı kazanımları elde edilebilmek adına gülün yağlık gül olarak tescil edilmiş olması çok önemli bir adımdır. Gül, bu şekilde gerçek kimliğine kavuşmuştur. Buna katkı sağlayan bakanlık ve Isparta'daki yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile