Yeşilada açıklarında kerevit avına çıkan balıkçılarla bir araya gelen Vali Öner, Eğirdir Gölü'nün bereket saçan bir göl olduğunu, ancak bilinçsiz avlanmanın balık neslini tükettiğini kaydetti.
Öner, "Geçmişteki bazı yanlış uygulamalar nedeniyle gölde sazan, kerevit ve levrek nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalmış. Bir süredir Isparta Valiliği olarak, Eko-Bir olarak avlanma yasaklanmıştı. Bu seneki tespitlerde 55 ton kerevit avının yapılabileceği yönünde değerlendirmeler yapıldı. Tarım Bakanlığı'nın avlanma yasağını kaldırması üzerine 55 ton kerevit avına izin verdik." dedi.
Balıkçıların 500 ile bin sepeti göle bıraktıklarını belirten Öner, balıkçılara geçmişte yaptıkları hataları tekrarlamamaları tavsiyesinde bulundu. Öner, "Geçmişte aşırı avlanmayla torunlarımızın haklarını yemişiz. Asıl olan dengeli, bilinçli avlanma tekniklerini kullanarak sürdürülebilir avlanma yöntemlerini uygulamaktır. Eğirdir Gölü bütün balıkçılara ve göl çevresindeki insanlara bereket saçmaya devam edecektir. Yeter ki koruyalım, kollayalım." diye konuştu.
Kerevit avına başlanmasıyla balıkçılar olarak büyük bir sevinç duyduklarını belirten Eğirdir Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ali Yaşar Binatlı da bu sayede birçok kişinin evine ekmek götürebileceğini söyledi. Binatlı, Eğirdir Gölü'nün bir zamanlar Türkiye'nin en büyük kerevit sağlayıcı gölü durumunda olduğunu ve üretiminin yüzde 70-80'ine yakınını karşıladığını hatırlatarak, ancak hastalıklar nedeniyle günümüzde kerevitin üretilemez hale geldiğini belirtti. 1986 yılında gölde yaşanan mantar problemi yüzünden ilgi azaldığından ihracatın sona erdiğini ifade eden Binatlı, "1970'li yıllardan itibaren gölden çıkarılan kerevitler Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç gibi ülkelere gönderildi. Eğirdir'de yetişen kerevitler lezzetinden dolayı yabancılar tarafından oldukça ilgi görüyordu. Hatta yabancılar özel gün ve geceler için kerevit siparişi bile veriyorlardı." dedi.