Türkiye’de köyden kente göçün teşvik edildiği son dönemde, devletin vatandaşa verdiği teşviklerin yanı sıra köy ortamının da üretim için uygun şekilde hazırlanması gerektiğini dile getiren Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, tarım için yaban domuzu istilaları konusunda önlem alınması gerektiği belirtti.
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, bu konuyu her fırsatta hükümet yetkililerine ilettiğini söyledi.
.
Geçtiğimiz Ocak ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile yaptığı görüşmede, domuzların helikopterle gelecek keskin nişancılarla vurularak tarım konusunda önlem alınması gerektiğini söylediğini belirtem Selçuk, bu kez aynı öneriyi Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a ilettiğini kaydetti.
7 Nisan’da İçel’de düzenlenen ve 8 ilden çok sayıda yönetici ve temsilcinin katıldığı 11. Bölge İstişare Toplantısında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile görüşme fırsatı bulduğunu kaydeden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk "Isparta, Burdur, Antalya, Adana, Hatay, Osmaniye ve İçel olmak üzere, 8 ilimizden vali, belediye başkanı, rektör, ticaret odası ve ticaret borsası, esnaf odası ve ziraat odası başkanları nezdinde bir toplantı yaptık. Ben, Isparta Ziraat Odası ve İl Koordinasyon Başkanı olarak, Sayın Bakanımıza ilk olarak bizim ziraat odasına bağlı üyeler için hükümetin verdiği mazot ve gübre desteklerinin düşük olduğunu ilettim. Bu desteklerin artırılması gerektiğini ifade ettim. Ardından, insanların mallarını bölüşmediğinden, desteklerden tam olarak faydalanamadığını belirttim. İkinci olarak, köylerde kalkınmanın sağlanabilmesi adına kooperatifleşmeye geçilmesi gerektiğini beyan ettim. Bunu bazı köylerimizde çok güzel yapmışlar. Hem alırken, hem satarken kazanırsın. Bu sütte de, peynirde de, sebze ve meyvede de aynı, bu şey hiç değişmiyor. Hangi ürün olursa olsun, hem alırken hem de satarken kazanacağız. Bu konuyu da Bakanımıza ilettik. Üçüncü konu olarak, daha önce Orman ve Su İşleri Bakanımıza ilettiğim bir konuyu, Kalkınma Bakanımıza da tekrar ilettim. Türkiye’mizin genel olarak dağ köylerinde domuzlardan dolayı mahsul yetişmiyor. Mahsul yetişmeyince insanlar bir şey ekip, biçmiyor. Yapsalar da, domuz bunlara çok zarar veriyor. Bununla ilgili de Bakanlığımızdan bir çalışma talep ettik. Hükümetimizden de bu konuyla ilgili bir çalışma bekliyoruz" dedi.
"Köye dönüşün sağlanması için köyde uygun ortamın sağlanması gerekiyor"
Devletin son dönemde köyden kente göçü önlemek ve kentten köye dönüşü sağlamak adına ciddi çalışmalar yaptığına dikkat çeken Selçuk, özellikle tarım arazileri konusunda zararlı yaban domuzlarının avlanması gerektiğini yineledi. Selçuk, "Bilindiği gibi, hükümetimiz ve devletimizin tarımla alakalı her türlü desteği verdiğini biliyoruz. Biz, zaman zaman bu konuyla ilgili komisyon toplantılarına da katılıyoruz. Devletimizin yaptığı çalışmalarda, köye dönüş konusunda teşvik veriliyor. Burada, köye dönüşlerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin tam anlamıyla yapılabilmesi için oradaki uygun ortamın tam anlamıyla sağlanması gerekiyor. Bunlardan en önemlisi tarım arazilerinden domuzların temizlenmesi. Bunu ben daha önce de belirtmiştim. Bu hayvanla, karadan mücadele zor oluyor. Belki yapılabilir ama biraz vakit ve zaman alıyor. Devletimizden helikopter kanalıyla bu zararlı domuzların vurulmasını talep ediyoruz. Domuzların belki orman için fayları vardır ama tarım arazilerine indiklerinde, buralara zarar veriyorlar. Bu konuyla alakalı bir an önce komple bir çalışma bekliyoruz" diye konuştu.
Isparta Ziraat Odası Başkanından Domuzların Helikopterden Keskin Nişancı Tarafından Vurulması Önerisi
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, domuzların tarım alanlarına zarar verdiğini belirterek, "Domuzlarla karadan mücadele zor oluyor. Belki yapılabilir ama biraz vakit ve zaman alıyor. Devletimizden helikopter kanalıyla bu zararlı domuzların vurulmasını talep ediyoruz. Domuzların belki orman için fayları vardır ama tarım arazilerine indiklerinde, buralara zarar veriyorlar. Domuzlar helikopterle keskin nişancılar tarafından vurulmalıdır" dedi.