İsrailli müzisyenler Yinon Muallem ve Guy Mintus, 'Offlines' albümünde yer alan besteleri seslendirdikleri bir konserle müzikseverlerle buluştu.
Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda gerçekleşen konseri öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Yinon Muallem, 2002 yılında İstanbul Sazendeleri müzik grubunun davetiyle Türkiye'ye geldiğini belirterek, 'Türkiye'ye ud öğrenmek ve Türk müzisyenlerle çalışmak için geldim. 2011 yılından sonra da üç yıl 'İstanbul, İsrail Kültür Ateşesi' olarak görev yaptım' diye konuştu.
Muallem, Türkiye'de 12 yıldır yaşadığını kaydederek, Şirin Pancaroğlu, Derya Türkan, Angelika Akbar gibi farklı müzisyenlerle çalışmalar yaptığını ifade etti.
Son zamanlarda sufi ve Yahudi müzikleri üzerine çalışmalar yaptığını aktaran Muallem, şu bilgileri verdi:
'Ud çalmayı öğrendim ve bütün bestelerimi udla yapıyorum. Şu anda da Yunus Emre besteleri yapıyorum. Türk müziklerinden etkileniyorum, makamsal müzik dinliyorum. Hem Osmanlı, hem halk müziği hem sufi müziği, caz ve aynı zamanda kendi kökenim olan Yahudi müzikleri repertuvarımda yer alıyor.'
Muallem, Osmanlı döneminde önemli Yahudi bestekarlar bulunduğuna dikkati çekerek, 'Osmanlı döneminde Yahudi müzisyen Tanburi İshak Efendi var. İki kültürün ortak bir müziği var ama şu anda İsrail'de farklı müzikler çalınıyor. Göçmenler Irak, Fas, Mısır gibi ülkelerin müziklerini getirdiler ve İsrail'de bir sentez oluştu' dedi.
- 'Dünya Türk müziğini tanımaya başladı'
Türk müziğinin 'kaliteli bir müzik' olduğuna işaret eden Muallem, 'Dünya Türk müziğini tanımaya ve sevmeye başladı. Pop müzik ya da arabesk müzikten bahsetmiyorum, halk müziği, tasavvuf müziği, klasik müzik çok kaliteli müzikler. Ben de eserlerimde Türk müziklerden etkileniyorum' yorumunu yaptı.
Muallem, bu etkinliğin yeni albümün lansmanı olduğuna vurgu yaparak, 'Guy ile bir yılda hazırladığımız 'Offlines' albümümüzdeki eserleri çalacağız. Bu son albümümün biraz stili farklı. Canlı kayıt yaptık ve 'live record' yani canlı olarak, aynı anda çaldık' dedi.
Albümün konserlerinin devam edeceği bilgisini veren Muallem, Avrupa, İsrail ve Amerika turnesi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
- 'Osmanlı döneminde müzik çok önemliymiş'
Konserde müzisyen Muallem'e piyanosuyla eşlik eden Guy Mintus da 10 yaşından beri piyano çaldığını ve yaklaşık üç yıldır yaşadığı New York'ta Türk müziği ile tanıştığını dile getirerek, şunları anlattı:
'Bir arkadaşımdan Türk müzikleri dinledim ve çok hoşuma gitti. Bir öğretmenim de beni Yinon Muallem'e yönlendirdi. İstanbul'a geldim ve Galata Kulesi'nde onunla bir Türk kahvesi içtik. Sonra fark ettim ki ben aslında Türk müziğini tanıyorum. İsrail'de aslında bu müzikler üzerine yeni sözler yazılarak çalınıyordu, aslında Türk şarkılarını bildiğimi anladım.'
Albümde Sultan III. Selim'in 'Pesendide Saz Semaisi' eserini çaldıklarına değinen Mintus, 'Osmanlı döneminde müzik çok önemliymiş. Birçok müzisyen sultan olduğunu görüyoruz. Bugün maalesef dünyada politikacılar müziğe böyle bir ilgi duymuyorlar' diye konuştu.
Mintus, Türkiye'yi çok sevdiğine de değinerek, 'Dün İstiklal Caddesi'nde dolaştım. Tünel'deki müzik dükkanları çok keyifli, sokakta müzik yapan birçok grup gördüm. Keyifle yürüdüm. Gece de bir mekanda Türk halk müziği dinledim. Müzikle iç içe, ilham verici bir şehir İstanbul' değerlendirmesinde bulundu.
İkili, 24 Mart'ta Yunus Emre şiirlerinin seslendirileceği 'Kalplerin Buluşması' konseri ile CRR Konser Salonu'nda müzikseverlerle yeniden buluşacak.
- 'Offlines' albümü
Besteci, söz yazarı ve vurmalı çalgılar ustası Yinon Muallem ve genç caz piyanisti Guy Mintus'un duo tarzında kaydettiği albümde yer alan eserlerde, ikiliye Erkan Oğur perdesiz gitarıyla, hin flütü ile Eyal Sela, trompetiyle Hasan Gözetlik, kamançasıyla Arslan Hazreti ve vokaliyle Elif Çağlar eşlik ediyor.
Albüme adını veren 'Offlines', Guy Mintus ve Yinon Muallem'in ortak bestesi. Ayrıca albümde bestesi Haydar Tatlıyay'a ait 'Longa Acem Aşiran' ve bestesi Sultan III. Selim'e ait 'Pesendide Saz Semai' adlı klasik Türk müziği eserleri yer alıyor.
İsrail Asıllı Müzisyenler CRR'de Konser Verdi
Müzisyen Muallem: 'Osmanlı döneminde Yahudi müzisyen Tanburi İshak Efendi var. İki kültürün ortak bir müziği var ama şu anda İsrail'de farklı müzikler çalınıyor. Göçmenler Irak, Fas, Mısır gibi ülkelerin müziklerini getirdiler ve İsrail'de bir sentez oluştu' Piyanist Mintus: 'Osmanlı döneminde müzik çok önemliymiş. Birçok müzisyen sultan olduğunu görüyoruz. Bugün maalesef dünyada politikacılar müziğe böyle bir ilgi duymuyorlar'