Israil Askerleri Bati Seria'da Filistinlilere Ait Onlarca Dükkani Yikti

Yahudi Yerlesimciler de onlarca zeytin agacini kesti.

Israil ordusu isgal altindaki Bati Seria'da Filistinlilere ait onlarca dükkani yikti, Yahudi yerlesimciler de çok sayida zeytin agacini kesti.

Kudüs Valiliginden yapilan yazili açiklamaya göre, Israil askerleri Kudüs'ün kuzeydogusundaki Er-Ram beldesinde "ruhsatsiz" oldugu iddiasiyla onlarca dükkani yikti.

Açiklamada Ram beldesindeki yikimlar, "isgal güçlerinin Filistin halki aleyhindeki suç siciline eklenen yeni bir katliam" seklinde degerlendirildi.

Valilik, "Israil'in bir yandan Kudüs'te faaliyet gösteren Filistinli kurumlarin, 'C' bölgesinde ticari kuruluslara iliskin gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve insaat için ruhsat verilmesi konusundaki görevlerini yerine getirmesini engellerken diger yandan da güvenlik güçlerinin onlarca ailenin geçimine destek olan ticari yapilari ruhsatsiz oldugu gerekçesiyle yiktigina" dikkati çekti.

Israil'in, Kudüs çevresinde yerlesim birimleri arasinda bir koridor olusturmak için buralari birbirine baglayan yollari genisleterek "sömürge" operasyonlarini kolaylastirmayi hedefledigi ifade edildi.

Valilik açiklamasinda, yikilan dükkan sayisina iliskin ise bilgi verilmedi.

Filistin resmi ajansi WAFA'da yer alan haberde ise 30 ticari isletme ile Israil askeri kontrol noktasi Kalendiya'nin yakinlarindaki bir benzin istasyonunun yikildigi bilgisi paylasildi.

- Bedevi ailelerin çadirlari söküldü, onlarca zeytin agaci kesildi

Ramallah'in dogusundaki El-Mugayyir Köyü Yerel Konsey Baskani Emin Ebu Ulya, köylerinin kuzeybatisinda yer alan "Adi Ad" Yahudi yerlesim birimindeki yerlesimcilerin, Bab el-Harice bölgesinde onlarca zeytin agacini kestigini ifade etti.

Ebu Ulya, "Bölgede 264 zeytin agaci bulunuyordu. Geçen sene bu agaçlarin bir kismini kestiler, bu sene de kalanlari kestiler." dedi.

Israil güçlerinin ayrica El-Kabun bölgesindeki Filistinli bedevilere ait 6 çadiri söktügünü aktaran Ebu Ulya, Ramallah'n dogusundaki kirsal bölgelerde yasayan onlarca bedevi ailenin yerlerinden edilmeye çalisildigini ve Yahudi yerlesim birimlerinin genisletilmesi amaciyla türlü baskilara maruz kaldigini dile getirdi.

Isgal altindaki Bati Seria ve Dogu Kudüs'te yasa disi Yahudi yerlesim birimleri insa eden Israil, söz konusu bölgelerde ikamet eden Filistinlilere çesitli zorluklar çikariyor.

Israil yönetimi, Bati Seria'nin "C Bölgesi" ile Dogu Kudüs'te "imar izni" olmadigi gerekçesiyle Filistinlilere ait evleri zaman zaman zorla yikiyor.

Filistinlilerin ise "imar izni" almak için bazen yillarca beklemeleri gerekiyor.

Filistinli sivil toplum kurulusu "Toprak Arastirmalar Merkezi"nin ekim ayi basinda yayimladigi raporunda, Israil'in, isgalin basladigi tarih olan 1967'den bu yana Bati Seria ve Dogu Kudüs'te Filistinlilere ait 11 bin 900 evi yiktigi, 73 bin kisiyi ise yerinden ettigi belirtilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile