İsrail Askerlerinin Filistinli Gazeteciyi Şehit Etmesi

Filistin Enformasyon Bakanlığı ve Filistin Gazeteciler Sendikası, BM'den Filistinli gazeteciler için uluslararası koruma istedi.

Filistin Enformasyon Bakanlığı ve Filistin Gazeteciler Sendikası, Gazze Şeridi-İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında düzenlenen barışçıl eylemleri takip eden gazetecilere yönelik İsrail'in saldırılarının ardından, basın mensuplarına uluslararası koruma sağlanmasını talep etti.

Filistinli gazeteci Yasir Murteca'nın öldürülmesi ve 7 gazetecinin yaralanmasının ardından Filistin Enformasyon Bakanlığı ve Filistin Gazeteciler Sendikası tarafından yayımlanan ayrı basın açıklamalarında, Birleşmiş Milletlerin (BM) 2222 sayılı gazetecilerin korunmasına ilişkin kararının uygulanması istendi.

Enformasyon Bakanlığı açıklamasında gazeteci Murteca'nın öldürülmesinin BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), söz konusu kararın uygulanması için acil çağrı niteliği taşıdığı belirtildi.

Gazeteciler Sendikası ise Murteca'nın katillerinin uluslararası mahkemelere çıkarılması için çabalayacaklarını ifade ederek, İsrail'in işlediği suçların ortaya çıkmaması için kasıtlı olarak gazetecileri öldürdüğünü ve yaraladığını kaydetti.

İsrail, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" kapsamında düzenlenen eylemlerde dün 10 kişiyi öldürmüş ve 30 Mart'tan bu yana İsrail askerlerinin şehit ettiği Filistinli sayısı 31'e yükselmişti.

Gösterilerde bin 354 Filistinli yaralanmış bunların 33'ünün durumunun ağır olduğu bilgisi verilmişti.

- "Büyük Dönüş Yürüyüşü"

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında geçen hafta cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor. İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta devam etmeyi planlıyor. Gösterilerin 6 hafta sürmesinin bir sebebi de bu tarihte ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklaması olarak gösteriliyor.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile