Netanyahu, Alman "Welt am Sonntag" gazetesine verdiği röportajda, "Mısır'da gördüğümüz, bölgedeki İslamcı mevsimin sonunun başlangıcı mı?" şeklindeki soruya, "Bir ülkeyi ekonomik, siyasi ve kültürel olarak geliştirmede ihtiyaç duyulan gerekli entegrasyon gücü olmadığı için radikal İslami rejimlerin uzun vadede başarısız olacaklarını daha önce de söylemiştim" yanıtını verdi.
Bir enformasyon ve küresel ekonomik devrimin ortasında bulunulduğunu kaydeden Netanyahu, "radikal İslami dalganın, doğrudan modern çağın ilericiliğine karşı ve Orta Çağ'a geri gittiği için buna uygun olmadığını, bu nedenle de başarısızlığa mahkum olduklarını" öne sürdü.
Mısır'da bu tepkinin önemli olduğunu ifade eden Netanyahu, "kendi temel isteklerinin, bu kargaşada Mısır'la olan barışın devam etmesi olduğunu" kaydetti.
Barış anlaşmasının bölgedeki istikrarın köşe taşı olduğunu belirten Netanyahu, bu anlaşmaya şimdiye kadar çeşitli hükümetlerin yönetimi altında uyulduğunu hatırlattı.
Netanyahu, Sina'nın istikrarsızlaştığını ve burada "kendilerine saldırı hazırlığında olan ve akla gelen tüm terör organizasyonların bulunduğunu" iddia etti.
Gazetenin "Bu devrimin Mısır'ın demokratikleşmesi için ikinci bir şans anlamına geldiği yönünde umudunuz var mı?" şeklindeki sorusu üzerine de Netanyahu, bölgede gerçek bir demokrasinin yayılmasını ümit ettiğini, bunun barış için de iyi olacağını kaydetti.
"Orta Doğu'da hiçbir yerde 20. yüzyılda Avrupa veya İsrail türü liberal demokrasi denilen bir tecrübenin yaşanmadığını" savunan Netenyahu, "bunun bir gecede gelmeyeceğini, ancak bir gün, belki de yakında geleceğini ümit ettiğini" söyledi.
-"İran'ı yaptıklarıyla ölçmek lazım"
Binyamin Netanyahu, İran'la ilgili bir soru üzerine de İran'da da "büyük bir memnuniyetsizliğin" bulunduğunu savundu.
Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, bir zamanlar Gorbaçov'un yaptığı gibi ABD'ye silahsızlanma anlaşması sunan birisi olmayacağından ne kadar emin olabildiği yönündeki bir soruya karşılık da Netanyahu, "Gorbaçov, Sovyetler Birliği'nin Devet Başkanıydı, Ruhani değildir. İran'ı gülümsemesiyle değil, yaptıklarıyla ölçmek gerekir. İran hakkında uluslararası toplumun koyduğu şartlara uyup uymadığıyla karar verin" ifadesini kullandı.
İran'ın nükleer programını yakından takip ettiklerini ifade eden Netanyahu, nükleer programın durdurulacağı yönünde hiçbir kanıtın bulunmadığını ve Ruhani'nin de müzakereyle birlikte zenginleştirme politikasını önereceğinden emin olduğunu kaydetti.
İran'ın nükleer programı konusunda "zenginleştirme aşaması olan kritik aşamayı tamamlamasına çok yakın olduğunu" savunan Netanyahu, ancak BM'nin çizdiği kırmızı çizgiyi geçmediğini, buna yaklaştığını ifade etti.
"Ruhani'nin üstlendiği taktiğin batıyı kandırmak olduğunu" iddia eden Netanyahu, "İran'a bu oyunun oynatılmaması gerektiği" görüşünü ifade etti.
Netanyahu, "İran'ın uzlaşma isteğini test etmek için Batılı çabalara ne kadar zaman veriyorsunuz? '"sorusunu da "Çok geç oluyor. Biz çok geç olmamasını sağlayacağız" şeklinde yanıtladı.
İsrail Başbakanı Netanyahu'dan "mısır ve İran" Yorumu
BERLİN - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun yönetime el koyduğu Mısır konusunda temel isteklerinin "bu kargaşada söz konusu ülkeyle olan barışın devam etmesi" olduğunu söyledi.