İsrail Başbakanı Netanyanu Açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun, nükleer meselede nihai bir anlaşmaya varılması için Tahran yönetimiyle yürüttüğü müzakereler kapsamında İran'dan, "soykırımsal" olarak nitelediği İsrail karşıtı politikalarını değiştirmesi yönünde talepte bulunması gerektiğini söyledi.

Brookings Enstitüsü bünyesindeki Saban Merkezi'nin ABD'nin başkenti Washington'daki yıllık forumunda video konferans yöntemiyle bir konuşma yapan Netanyahu, İran'la nükleer müzakerelere ilişkin, "Netice hala belirsiz. İran, nükleer eşiği geçmeye tehlikeli biçimde yakın" ifadesini kullandı.
Netanyahu, nükleer silah sahibi bir İran'ın, İsrail-Filistin barışına yönelik umutları sona erdireceğini ve İsrail'in komşularıyla sahip olduğu mevcut anlaşmaları aşındıracağını savundu. Netanyahu, "İsrail-Filistin barışına yönelik üstün gayretlerimiz, İran'ın atom bombaları inşa etmede başarılı olması halinde hiçbir sonuca ulaşamayacak. Nükleer silah sahibi bir İran, bölgedeki radikal ve terörist unsurlara daha da fazla destek verecek. (İsrail-Filistin meselesinde) Müzakere edilmiş bir barışa ulaşma şansını baltalayacak. Komşularımızdan ikisiyle aramızda halen mevcut olan barış anlaşmalarını da zedeleyecek" diye konuştu.

Tahran yönetimiyle sürdürülen müzakerelerin, İran'ın sertlik yanlısı söylemleri ve politikalarını frenlemesi gerektiğini ifade eden Netanyahu, "Tahran rejiminin, İsrail'ın yok olmasına kendini adadığını" savunarak "Cenevre'deki müzakereler kapsamında, İran'ın politikalarında bir değişimin olması yönünde net bir talep ortaya konması gerektiğine inanıyorum. Bu (böyle bir talepte bulunulması), müzakerelerin ayrılmaz bir parçası olmalı. Diğer bir deyişle, olması gereken şey, sadece İran'ın (nükleer) kapasitesinde bir değişim ve azaltma, nükleer silahlar üretme kapasitesinin yok edilmesi değil, aynı zamanda (İran'ın) soykırımsal politikalarını değiştirmesi yönünde bir talepte bulunulmasıdır" dedi.

İran konusunda Obama yönetimiyle aralarındaki görüş farklılıklarına karşın, ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri "vazgeçilmez bir ittifak" olarak niteleyen Netanyahu, diplomatik bir çözümün tercih edildiğini ancak diplomasinin başarıya ulaşması için inandırıcı bir askeri tehdit ve sıkı yaptırımların da gerekli olduğunu savundu. Netanyahu, Tahran'a yönelik mevcut yaptırımların daha fazla aşınmasını önleyecek adımlar atılması gerektiğini belirterek müzakereler sırasında İran'a yeni yaptırımlar getirmenin "daha iyi bir anlaşmaya" sebep olabileceği görüşünü dile getirdi.
Netanyahu, İsrail'in ve bizzat kendisinin, nükleer silah sahibi bir İran'ın engellenmesi, İsrail ve İsrail halkının korunması için gereken her adımı atacağını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile