İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim kentinin doğusundaki Tuqu kasabasında yasa dışı bir "ayrım duvarı" inşaatına başladığı belirtildi. Bölge halkı, buldozerlerin sabahın erken saatlerinde Tuqu kasabasına girdiğini ve kasabanın doğusuna çimento blokları yerleştirilmeye başlandığını belirtti.
İsrail’in inşa ettiği duvarın tamamlandıktan sonra yaklaşık 708 kilometre olacağı ifade edildi. Duvarın yüzde 88’inin Filistin topraklarında olacağı da belirtildi.
İsrailli liderler duvarın Filistinlilerin olası saldırılarını engellemek için bir güvenlik amacına hizmet ettiğini iddia etmelerine rağmen, birçok aktivist, akademisyen ve analist duvarın Filistin topraklarından geniş alanlar elde etmek ve İsrail’in Batı Şeria’da kontrolü altında tuttuğu C Bölgesi üzerinde egemenliğini pekiştirmek için bir strateji olduğunu belirtiyor.
1995 yılında Yaser Arafat ve İzak Rabin arasında yapılan İkinci Oslo görüşmesinin ardından Batı Şeria A (yüzde 17), B (yüzde 24) ve C (yüzde 59) bölgeleri olarak üçe ayrılmıştı. A bölgesi tamamen Filistin otoritesine, B bölgesi Filistin otoritesi ve İsrail’in ortak yönetimine ve C bölgesi de tamamen İsrail kontrolüne verilmişti. Oslo Barış Anlaşmalarına göre, Batı Şeria’daki C Bölgesinin kademeli olarak Filistin otoritesinin yargı alanına devredilmesi bekleniyordu. Buna rağmen, İsrail bölgeyi hala kontrol altında tutuyor.
Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), duvarın uluslararası hukuk çerçevesinde yasa dışı olduğunu ve inşaatın derhal durdurulması gerektiğini belirten bir görüş bildirisi yayınlamıştı. ICJ ayrıca, mülkleri hasar gören Filistinlilere tazminat ödenmesi gerektiğini de eklemişti. Bununla birlikte, duvarın inşaatı devam ediyor.
İsrail, Beytüllahim'de 'Ayrım Duvarı' İnşaatına Başladı
İsrail’in Beytüllahim’de "ayrım duvarı" inşaatına başladığı bildirildi.