İsrail`deki `özür` Taraftarları, Türkiye`nin Bölgede Artan Rolüne Dikkat Çekiyor

Mavi Marmara katliamından dolayı Türkiye`den özür dilenmesini savunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak`ın, Ankara`nın artan bölgesel rolüne dikkat çektiği belirtildi.



Jerusalem Post gazetesi, Türkiye`nin Suriye`de Esed sonrası dönemin şekillendirilmesinde oynaması muhtemel rolün Kudüs`te Türkiye ile uzlaşmayı savunanlar tarafından bir argüman olarak daha fazla kullanılmaya başlandığını yazdı.


Gazeteye göre İsrail hükümeti içinde Ankara ile ilişkilerin düzeltilmesini savunanlara öncülük eden Savunma Bakanı Ehud Barak, kendilerinin Suriye üzerinde hiçbir etkileri olmadığını ama Türkiye`nin bunu yapabileceğini söyledi. Barak, dün Channel 2`ye verdiği mülakatta da "Türkiye pek çok şeyi yapabilecek ve büyük etkide bulunabilecek bir güçte." dedi.


Habere göre, Türkiye ile uzlaşmayı savunanlar, "ABD`nin bölgedeki konumu zayıflarken, Avrupa Birliği rolünü kısıtlayabilecek bir ekonomik kriz ile karşı karşıyayken ve Arap dünyası karışıklık içindeyken, İsrail son derece karmaşık bir bölgesel durumla başa çıkabilmek için koalisyonlar kurmak adına ne gerekiyorsa yapmalı." tezini savunuyor.


Fakat İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve yardımcısı Danny Ayalon farklı düşünüyor. İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye`nin iki ülke arasındaki iyi ilişkilerden çıkarının İsrail ve ABD`ninkinden az olmadığını söyleyen Ayalon, "Özür dilemeye gerek yok." dedi. Bu "komediyi" durdurmanın zamanının geldiğini belirten Ayalon, özrün "siyasi stratejik" öneme sahip olması gerektiğini söyledi ve İsrail`in Ankara`dan kimsenin "kaprisini" çekme zorunluluğu olmadığını ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile