Israil'den Gazze Sehrindeki Filistinlilere 'Bölgenin Güneyine Geçin' Çagrisi

Israil'den Gazze Sehrindeki Filistinlilere 'Bölgenin Güneyine Geçin' Çagrisi

Israil ordusu, abluka altindaki Gazze Seridi’nin kuzeyinde (Gazze sehrinde) yasayan Filistinlilere güneye geçme çagrisinda bulundu. BM ise kuzeydeki yaklasik 1.1 milyon kisinin 24 saat içinde güvenli bir sekilde güneye tahliye edilmesinin mümkün olmadigini belirterek kararin iptal edilmesi çagrisi yapti.

Israil-Filistin çatismasinda 7. güne girildi. Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafindan saat 08.50’de yapilan açiklamada, “IDF, Gazze sehrindeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmalari için evlerinden tahliye edilmesi ve haritada gösterildigi gibi Gazze Vadisi’nin güneyindeki bölgeye tasinmasi çagrisinda bulunuyor. Hamas, Israil devletine savas açmistir ve Gazze sehri (Gazze Seridi’nin kuzeyi) askeri operasyonlarin yapildigi bir bölgedir. Bu tahliye sizin güvenliginiz içindir. Gazze sehrine ancak buna izin veren baska bir duyuru yapildiginda dönebileceksiniz. Israil sinirindaki güvenlik çiti bölgesine yaklasmayin” ifadeleri kullanildi. Açiklamada, “Hamas, Gazze sehrinde evlerin altindaki tünellerde ve masum Gazzeli sivillerin yasadigi binalarin içinde saklaniyor. Gazze sehrindeki siviller, kendinizin ve ailelerinizin güvenligi için güneyi tahliye edin ve sizi canli kalkan olarak kullanan Hamas’tan uzaklasin. Önümüzdeki günlerde Israil Silahli Kuvvetleri, Gazze sehrinde önemli operasyonlara devam edecek ve sivillere zarar vermemek için yogun çaba gösterecek” denildi.

BM: "Israil ordusu 1 milyon 100 bin Filistinlinin güneye geçmesini istiyor"

Birlesmis Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric ise yaptigi açiklamada, Gazze’deki BM yetkililerinin saat 23.00’te Israil ordusu tarafindan “Gazze Seridi’nin kuzeyindeki tüm nüfusun önümüzdeki 24 saat içinde Gazze Seridi’nin güneyine tasinmasi gerektigi” konusunda bilgilendirildigini duyurdu. Dujarric, "Bu yaklasik 1,1 milyon kisiye tekabül ediyor" ifadesini kullandi. Dujarric, BM’nin "böyle bir hareketin yikici sonuçlar dogurmadan gerçeklesmesinin imkansiz oldugunu" söyledi.



Israil’in Gazze sinirina asker ve tank sevk ederek kara harekatina hazirlandigi belirtiliyor.

BM’den tahliye kararini iptal edilmesi çagrisi

BM’den yapilan ayri bir açiklamada ise Israil’in tahliye kararinin iptal edilmesi çagrisinda bulunuldu.

Gazze sehrindeki Filistin Kizilayi Sözcüsü Nebal Farsakh, 1 milyon kisinin kuzeyden güneye 24 saat içinde güvenli bir sekilde tasinmasinin mümkün olmadigini ifade etti.

Farsakh, “Hastalarimiza ne olacak? Yaralilarimiz var, yaslilarimiz var, hastanelerde yatan çocuklarimiz var” dedi.

Birçok doktorun hastaneleri tahliye etmeyi ve hastalari terk etmeyi reddettigini de aktaran Farsakh, "Insanlarin gidecek yeri yok. Mesele bu” ifadelerini kullandi.

Hamas: "Evlerinizi terk etmeyin"

Israil’in Gazze sehrinin tahliye edilmesi çagrisinin ardindan Hamas ise Gazze sakinlerine evlerini terk etmemeleri yönünde çagrida bulundu.

"Çatismalar nedeniyle 423 bin 378 fazla Filistinli yerinden edildi"

BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafindan yapilan açiklamada, Israil ve Filistin arasindaki çatismalar nedeniyle Gazze’de 423 bin 378 Filistinlinin yerinden edildigi bildirildi.

Yerinden edilenlerin üçte ikisinden fazlasinin Birlesmis Milletler Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi’na (UNRWA) bagli okullara sigindigi aktarildi.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinden yapilan açiklamada ise üye ülkelere Filistinlilerin en acil ihtiyaçlarinin karsilanmasi için 294 milyon dolarlik acil durum finansmani saglanmasi çagrisinda bulunuldu.

Insan Haklari Izleme Örgütü, Israil’i “fosfor bombasi” kullanmakla suçladi

ABD merkezli sivil toplum kurulusu Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) tarafindan yapilan açiklama ise Israil’in Gazze Seridi ve Lübnan’a yönelik saldirilarinda beyaz fosfor kullandigi belirtildi. Açiklamada, “Dünyanin en yogun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de beyaz fosfor kullanimi, sivillere yönelik riski büyütüyor ve uluslararasi insani hukukun sivilleri gereksiz riske sokma yasagini ihlal ediyor” ifadeleri kullanildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile