İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıya dünyadan tepki yağıyor. Filistin:
Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.
Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
Hamas ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Filistin'de 3 günlük yas ilan etti. Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.
İran:
İran, uluslararası camiadan, İsrail ile tüm ilişkileri kesmesini istedi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail güçlerince düzenlenen saldırıyı, "Bu saldırı gücün değil, zaafın göstergesidir" sözleriyle kınadı.
Ahmedinecad, dünya genelinden toplanan insani yardım malzemelerinin Filistin halkına ulaştırılmak istendiğini, ancak İsrail güçlerinin gemilerdeki yardımseverleri katlettiğini söyledi.
"Siyonist İsrail rejimi daha ne yapmalı ki, insan hakları savunucuları rahatsız olsun" diyen Ahmedinejad, İsrail yanlılarına hitaben, "Geleceğin dünyasında saygın yer edinmek istiyorsanız bu rejimi desteklemekten vazgeçin. Bu profesyonel katilleri desteklemeye devam edecek olursanız emin olunuz ki bölge halkları gününüzü karartmakla kalmayacak, tüm kapıları ebedi olarak yüzünüze kapatacak" ifadesini kullandı.
İsrail için sonun geldiğini ileri süren Ahmedinecad, "Bana niçin artık 'Siyonist İsrail rejimi ortadan kalkmalı' demiyorsunuz diye soruldu. Ben de artık 'Siyonist İsrail rejimi ortadan kalkmalı' demeye gerek yok, zaten bu rejim yok oluyor cevabını verdim" diye konuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı da , İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırarak "zalim ve katil çehresini bir kez daha gösterdiğini" bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM):
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söyledi.
Arap Birliği:
Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.
Avrupa Birliği:
Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.
Avrupa Parlamentosu:
Avrupa Parlamentosu'nun önde gelen siyasi grupları, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.
Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, "İsrail'in gemilerdeki sivillere, ölümcül silahlarla saldırmasının kabul edilemez olduğunu, İsrail askeri operasyonunun çizgiyi aştığını" söyledi.
Schulz, "İsrail güçlerinin esir tuttuğu kişilerin güvenliğinin sağlanması ve uluslararası toplumun soruşturma başlatarak olaylardan duyduğu nefreti İsrail'e açıkça iletmeleri gerektiğini" vurguladı.
Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Veronique de Keyser de, bu olayın AB'yi artık geri dönemeyeceği bir noktaya götürdüğünü belirterek, İsrail'in artık Gazze ambargosunu tamamen kaldırmaya zorlanması gerektiğini kaydetti.
Birleşik Sol Grup'tan yapılan açıklamada ise, İsrail'in uluslararası sularda düzenlenen ve uluslararası hukuku çok yönlü ihlal eden saldırısı şiddetle kınanarak, AB'ye İsrail'le ortaklık Anlaşması'nı derhal askıya alması çağrısı yapıldı.
Sol Grup, AP Genel Kurulu'nun bir sonraki oturumunda, AB Dışişleri Yüksek temsilcisi Catherine Ashton'ın da katılımıyla İsrail saldırısının görüşülmesini
istedi.
Türkiye:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan yardım konvoyuna güç kullanılmasıyla ilgili olarak, ''Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan ve Türkiye dahil 32 ülkenin sivil toplum kuruluşları mensuplarından oluşan yardım konvoyuna İsrail askeri kuvvetleri tarafından güç kullanılmasını şiddetle kınıyorum'' dedi.
Gül'ün, Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sayın Abbas görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanımıza Gazze Yardım Konvoyuna düzenlenen saldırıda meydana gelen can kayıpları nedeniyle başsağlığı dilemiş, 'uluslararası korsanlık" olarak nitelediği İsrail saldırısını kınamış ve Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğe teşekkür etmiştir. Abbas ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la konu hakkında bu sabah yaptığı telefon görüşmesi hakkında bilgi vermiştir."
"Suriye lideri Esad Gül'ü aradı"
Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'ün Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün kendisini arayan Esad ile telefonla görüştüğü ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Sayın Esad, söz konusu görüşmede Sayın Cumhurbaşkanımıza başsağlığı dilemiş, tüm şehit ve yaralıların her birinin Suriye vatandaşı gibi kardeşleri olduğunu söylemiş ve İsrail'in Gazze'ye giden uluslararası yardım konvoyuna saldırısını şiddetle kınamıştır. Cumhurbaşkanı Esad, Arap Birliği'ni konuyu görüşmek üzere toplantıya davet ettiklerini, ülkesinde Türkiye'ye duyulan sevgiden dolayı İsrail'e karşı büyük bir kızgınlık yaşandığını belirtmiş ve Suriye Parlamentosu Başkanı'nın bütün dost ülkelerin parlamento başkanlarıyla konuyu görüşeceğini kaydetmiştir."
İsveç:
İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İtalya'daki resmi ziyaretinin ardından ülkesine dönerken İsveç Haber Ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.
İsrail'in Stockholm Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildiren Bildt, durumu değerlendirdiklerini olay sırasında nelerin yaşandığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.
Konuyla ilgili olarak İsrail'den açıklama istediklerini, bu nedenle İsrail elçisini bakanlığa çağırdıklarını kaydeden Bildt, Türk Dışişleri Bakanlığı ile de sürekli temas halinde olduklarını kaydederek, ''Uluslararası sularda yaşanan bir olay ve Türkiye, bu olayın sonuçlarının tamir edilemez olacağını açıkladı. Şu anda ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyoruz'' dedi.
Carl Bildt, Avrupa Birliğinin İsrail'e ortak tepki göstermesi için çaba harcandığını da kaydetti.
Bu arada, Gazze'ye yardım götüren konvoydaki bir gemide İskandinav ülkeleri İsveç ve Norveç'ten de yardım kuruluşları temsilcilerin bulunduğu ve bunların arasında İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan ile birlikte 11 İsveçli'nin yer aldığı açıklandı.
İrlanda:
İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırının, "İsrail'in Gazze'yi yasadışı biçimde ablukaya almasının sonucu olduğunu" söyledi.
Martin, Cork bölgesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Dublin Büyükelçisi'nin olanlara ilişkin kendilerine ayrıntılı bilgi sunması içinbakanlığa çağrıldığını, İrlanda'nın Tel Aviv Büyükelçisi'nin de İsrailli yetkililerle temas halinde olduğunu bildirdi.
İsrail makamlarına, yardım konvoyunda yer alan İrlanda vatandaşlarınıngüvenliğini sağlama konusundaki yükümlülüklerini hatırlatan Martin, "İnsanlarınhayatlarını kaybetmesine gerek yoktu. Tüm bu olanlar, İsrail'in Gazze'yi yasadışı biçimde abluka altına almasının doğrudan sonucudur" diye konuştu.
İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle gün içinde görüşmesi beklenen İsrail Büyükelçisi Zion Evrony'nin, Meclis Dışişleri Komitesinin bu hafta yapacağı olağanüstü toplantıya da çağrıldığı bildirildi.
Hollanda:
Hollanda baskın konusunda İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını isteyeceğini bildirdi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen yayınladığı açıklamada, İsrail'in Lahey büyükelçisinden bugün açıklama isteyeceğini belirterek, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, İsrail ordusunun yardım gemilerine saldırması için "kabul edilemez" dedi ve İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını kaydetti.
Stoltenberg, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez,
filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.
Yunanistan:
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in düzenlediği askeri operasyon için, "Bu derecede şiddet haklı gösterilemez" açıklamasında bulundu.
Fransa:
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, "İsrail'in müdahalesi beni şoke etti, soruşturulmalı" dedi.
Kouchner yaptığı açıklamada, "İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz" diye konuştu.
Kouchner, bu dramın sorumlularının bulunması için kapsamlı soruşturma başlatılmasını talep etti.
Gazze'deki durumun böyle devam edemeyeceğini vurgulayan Kouchher, "şiddetin tekrar tırmanmasını engellemek için bütün gerekli girişimlerde bulunacaklarını" ifade etti.
Almanya:
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti. Westerwelle, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili kapsamlı, saydam ve tarafsız bir araştırması yapılması gerektiğini söyledi.
Westerwelle, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını istedi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.
Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.
İtalya:
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.
Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.
Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.
Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.
İspanya:
İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.
Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.
Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.
Belçika:
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.
Belçika devlet kanalına konuşan Vaneckere, İsrail'in bu ölçüde ağır güç kullanmayı tercih etmesinin "son derece üzüntü verici olduğunu" ifade etti.
Saldırı anında yaşananlarla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Vaneckere, İsrail'in barış içinde yaşaması gerektiğini vurguladı.
İslam Konferansı Örgütü (İKT):
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Medeniyetler İttifakı'nın 3. forumuna katılan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu açıklamada, "bu olayın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" söyledi.
BM'nin olayı tüm yönleriyle araştırmasını isteyen İhsanoğlu, uluslararası toplumu ve kuruluşları "İsrail'in hukuk dışı davranışlarını ağır şekilde
kınamaya" davet etti.
Bu arada Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İKT Genel Merkezinde kriz masası oluşturuldu.
Lübnan:
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman,İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "insanlığa karşı bir suç"olarak nitelendirdi.
Lübnan Başbakanı Saad Hariri de İsrail'in saldırısını kınadı. Hariri, saldırının bölgede gerilimi artıracak tehlikeli ve delice bir safha olduğunu belirtti.
Lübnan'daki Hizbullah örgütü ise, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını, "uluslararası cezayı hak eden terörist bir eylem" sözleriyle değerlendirdi.
Mısır:
Mısır'ın İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi. Kahire'deki İsrail Büyükelçiliğinden ise Büyükelçi İshak Levanon'un Dışişleri Bakanlığına çağrılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi.
Avusturya:
İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere askeri operasyon düzenlemesi Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından sert bir dille protesto edildi.
Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, İsrail saldırısını "insanlık dışı ve şoke edici bir saldırı" olarak niteleyerek, "bu insanlık dışı saldırının acilen ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını
beklediğini" söyledi.
Spindelegger ayrıca, İsrail'in Viyana Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını bildirdi.
İngiltere:
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini" söyledi.
Hague, "Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz. Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var" dedi.
Hague ayrıca, İsrail hükümetine Gazze'ye yardım için geçişlerin açılması çağrısında bulundu.
Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair de İsrail'in Gazze'ye uluslararası yardım filosuna saldırısından şoke olduğunu belirterek, olayla ilgili soruşturma açılmasını istedi.
Eski İngiltere Başbakanı Blair yayıMladığı açıklamada, "Gazze halkına daha iyi bir şekilde yardım etme ve şu anki durum gibi içinden çıkılmaz bir trajediden kaçınmaya ihtiyacımız olduğu yönündeki görüşümü bir kez daha dile getiriyorum" dedi.
Rusya:
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, sivillere yönelik saldırının ve açık denizdeki gemilere el konulmasınını uluslararası hukuk normlarının net bir ihlali olduğunu açıkladı.
Afrika Birliği:
Afrika Birliği, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi.
Afrika Birliği adına yayımlanan bildiride, Afrika Birliği komisyonunun İsrail güvenlik güçlerinin bugün düzenlediği ve birçok kişinin ölümüne neden olan kanlı operasyondan dolayı derin şoka uğradığı belirtilerek, söz konusu saldırı kınandı.
Pakistan:
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını, "uluslararası hukukun ihlali" sözleriyle değerlendirdi.
CNN Türk
İsrail'e dünya liderlerinden tepki yağıyor
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıya dünyadan tepki yağıyor.