İsrail Hapishanelerindeki Filistinliler

Batı Şeria'da, Filistinli gazeteci Kayk'a destek için gösteri düzenlendi.

Batı Şeria'da, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 64 gündür açlık grevi yapan gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek için gösteri düzenlendi.

Ramallah yakınlarındaki el-Bire kentinde bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) binası önünde toplanan, Kayk'ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

Kayk'ın kardeşi Hammam el-Kayk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin durumunun kritik olduğunu ve her an hayatını kaybedebileceğini söyledi.

'Bizler bu haksız tutuklamaya karşı mücadelesinde her zaman onun yanındayız. Kardeşimin serbest bırakılması için resmi çabaların ve halk desteğinin artmasını istiyoruz' diyen Kayk, Filistinli liderleri ve grupları kardeşinin serbest kalması için baskı oluşturmaya çağırdı.

Filistin Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı İsa Karaki yaptığı konuşmada, 'Gazeteci Muhammed el-Kayk çok tehlikeli bir aşamaya girmiş durumda. Ona her an kötü bir şeyler olabilir' dedi.

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah yaptığı basın açıklamasında, İsrail'in Kayk'ın serbest kalmasını ertelemesini kınayarak, Kayk'ın hayatından İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

Hamdallah, uluslararası kuruluşları, İsrail'i Kayk'ı serbest bırakmaya zorlama konusunda ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getiremeye ve sağlık durumu bozulan Kayk'ın hayatını kurtarmaya davet etti.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için, gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın 'mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek' suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamayla, istihbarat bilgilerine dayanılarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun 'İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile