İsrail'i kınama metni oy birliği ile kabul edildi

İsrail'i kınama metni oy birliği ile kabul edildi

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını kınayan deklarasyon kabul edilerek TBMM'de okundu.

  İsrail ' e askeri ve siyasi yaptırım istendiği metin oy birliği ile kabul edildi .

TBMM Başkanvekili Gü ; ldal Mumcu ' nun Başkanlık Kü ; rsü ; sü ; ' nden okuduğu deklarasyonda , İsrail ile siyasi , ekonomik , askeri ilişkilerin gö ; zden geç ; irilmesi , saldırının araştırılması iç ; in uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması , İsrail ' in resmen ö ; zü ; r dilemesi ve saldırı mağdurlarına tazminat ö ; denmesi istendi .

ASKERİ VE SİYASİ YAPTIRIM

Genel Kurulda kabul edilen deklarasyonda şu ifadelere yer verildi :

' ' Tü ; rkiye Bü ; yü ; k Millet Meclisi , İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı , ç ; oğunluğu Tü ; rk olan , 32 ü ; lke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve ç ; ok sayıda masum insanın ö ; lü ; mü ; ne ve yaralanmasına yol aç ; an insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır . Hayatını kaybedenlere Allah ' tan rahmet , yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir .

Bu saldırı , Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslararası hukukun aç ; ık bir ihlalidir .

TBMM , Birleşmiş Milletler Gü ; venlik Konseyi ' nin bu olaydan dolayı İsrail ' i kınayan ve yaptırımlar ö ; ngö ; ren bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir . Bu menfur saldırının bü ; tü ; n boyutlarıyla araştırılması iç ; in bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır .

İsrail Hü ; kü ; meti , bu saldırı dolayısıyla resmen ö ; zü ; r dilemeli , olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı , saldırının mağdurlarına tazminat ö ; demelidir .

Tü ; rkiye , İsrail ' e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır .

TBMM , Tü ; rk Hü ; kü ; meti ' nden , İsrail ile siyasi , askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gö ; zden geç ; irmesini ve gerekli etkin ö ; nlemleri almasını beklemektedir .

TBMM , bu saldırıya karşı halkımızın gö ; sterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır .

TBMM , bu tepkilerin şiddete dö ; nü ; şmeyeceğine ve Tü ; rkiye ' deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır . İsrail Hü ; kü ; meti ' nin saldırgan tutumuna karşı gö ; sterilen tepkiler , İsrail milletini hedef almamalıdır .

TBMM , her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma iç ; indedir ve Gazze ' ye yö ; nelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir . ' '

Deklarasyonda AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç ; , CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol , MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ' nın imzalarının yer aldı .

VURAL : MEMNUNİYET VERİCİ

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise AKP ' nin nasıl ikna edildiği sorumuza , ' Sanırım kamuoyu hassasiyeti , basının tavrı etkili oldu ve imzaladılar . Bu noktaya gelinmiş olması memnuniyet verici ' dedi .

ANADOL : KORKTULAR

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol , AKP ' nin son anda karar değiştirmesini ' Korktular ve imzaladılar ' sö ; zleriyle ö ; zetledi . Anadol , ' Kamuoyunun ve muhalefetin baskısından korktular imzaladılar ' diye konuştu .

Hü ; rriyet

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile