İsrail İle Ürdün Arasına 'Sanayi Köprüsü' Kurulacak

İsrail, Ürdün Nehri üzerinde kurulacak köprü için ihaleye çıktığını duyurdu.

İsrail başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, iki ülkeyi ayıran Ürdün Nehri üzerine bir köprü inşa edilmesi için ihaleye çıkıldığı bildirildi.

Köprünün İsrail ile Ürdün arasında yürütülen ilk proje olma özelliğine sahip "Ürdün Kapısı projesi" kapsamında inşa edileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İki ülke arasında yürütülen bu ortak proje nehrin iki tarafında iki sanayi ve istihdam parkını içeriyor. İnşa edilecek olan köprü bunları birbirine bağlayacak. Bu kapsamda Ürdün tarafında 700 dönüm üzerine İsrailli ve Ürdünlü şirketlerin fabrikaları kurulacak. İsrail tarafında ise 245 dönüm üzerine, Ürdün'de üretilecek malları İsrail'deki limanlara aktaracak lojistik bir üs kurulacak. Ortak sanayi bölgesinin kurulmasının amacı, Ürdün ve İsrail arasında ekonomik ve ticari ilişkilerle birlikte bölgesel işbirliğini de arttırarak istikrara katkı sağlamaktır. Aynı zamanda Ürdünlü ve İsrailliler için istihdam alanlarının oluşturulması da hedeflenmektedir."

Açıklamada, geçtiğimiz Nisan ayında duyurulan "Ürdün Kapısı Projesi" kapsamında inşa edilecek köprü için kararın Ürdünlü ve İsrailli yetkililer tarafından kısa bir süre önce alındığı belirtildi.

İsrail Bölgesel İşbirliği Bakan Yardımcısı Eyük Kara da bu projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Ürdün ve İsrail, iki ülkenin arasını açmak ve bölge insanına daha iyi bir gelecek inşa etme çabalarının altını oymak isteyen aşırıcılardan daha güçlüdür" değerlendirmesinde bulundu.

1994'te Ölü Deniz’in güneyinde bulunan Arava Vadisi'nde eski İsrail Başbakanı İzak Rabin ve Ürdün Kralı Hüseyin arasında imzalanan barış anlaşmasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler normale dönmüştü. Ürdün, Mısır’ın ardından İsrail'le masaya oturarak barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesi olmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile