Golan'daki Kuneytra Vilayeti'nin Valisi Dr. Riad Hicab, Suriye Enformasyon Bakanlığı'nın davetlisi olarak gelen Türk gazetecilerine, Kızılhaç kamyonları ile sınıra getirilen elmaların öyküsünü anlattı. İsrail'in Golan'ı su kaynakları sebebiyle işgal ettiğini belirten Vali Dr. Riad Hicab, "Golan'ın işgalinin en önemli sebebi, bu bölgedeki çok zengin su kaynakları ve Tibeta Gölü'dür. İsrail bu gölün suyunu ve bölgede karla, yağmurla elde edilen suları, dünyada ilk defa seyyar bentlerle toplayıp kendi ülkesine taşıyor. Kuneytra Vilayeti'nin 3'te 2 si işgal altında. Bu alanda yaşayan Suriyelilerin hayatı tam bir dramdır. Bu bölgeye gelin olarak gelenler tekrar dışarı çıkamıyor. Golan köylerinde işgal sırasında esir alınanlar, 35 yıldır insanlık dışı uygulamaları bulunuyor. Son 20 yıldır esirleri ilaç denemelerinde kobay olarak kullanılıyorlar. Esirlerden kanser olan çok sayıda Suriyeli bulunuyor. Suriye'nin en sulak ve verimli alanları olan Golan'da işgal altında kalan vatandaşlarımızın en önemli gelir kaynağı elma ve kirazdır. Birleşmiş Milletler kararı ile yıllık 40 bin ton elma yetiştirilen bu verimli büyük arazilerdeki meyvelerin 10 bin tonluk kısmı son yıllarda alınan karar ile Kızılhaç aracılığı ile Suriye'ye teslim ediliyor. Bu elmaların ekonomik değeri önemli değildir. Ancak bu elmalar, işgal altındaki, Golan'daki vatandaşlarımızın kokusunu bize getirdiği için sembolik olarak çok değerlidir. Bu elmaları Suriye'nin en önemli yerlerinde Golan elmaları olarak satışa sunuyoruz. Bu alandaki vatandaşlarımızın gelirlerini ve hayatiyetlerini sağlamak için Suriye'ye getirilen elmaların miktarının artırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Suriye'ye gelen yabancı heyetleri, gazetecileri Golan'da kurtarılan 3'te 1'lik bölümdeki Kunatra bölgesinde gezdiren yöneticiler, 4 yıldır Kızılhaç yardımı ile yapılan elma transferinin kendileri için manevi öneminin çok büyük olduğunu kaydediyor. Kuneytra'da terk edilen bölgelerdeki enkazları, açık hava müzesi gibi muhafaza eden Suriye yetkilileri, bazı köylerde arazilerin taşlardan temizlenip, tarımın geliştirilmesi için fidan desteğinde bulunuyorlar. Ayrıca bütün ilköğretim çağındaki öğrencilere de geçmişte yaşananların anlatılabilmesi için bölgede geziler tertipleniyor. Kuneytra Valiliği'ndeki özel bölümde de misafirlere Golan'ın coğrafi maketi üzerinde anlatımlarda, siyasi görüşmelerde İsrail'in Tibeta Gölü dışındaki bölgeleri dönemin Amerikan başkanı Bill Clinton'un da baskısı ile geri vermeyi taahhüt ettiği, ancak Gölün Suriye tarihindeki geçmişi sebebiyle Hafız Esad'ın bunu kabul etmeyerek Golan'ın tamamen geri alınması için mücadeleye devam kararı verdiği de ifade ediliyor.
Türk Heyeti'nden Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Ünal'da, Golan'ı yıllardır kurak tepeler olarak düşündüklerini ancak bu ziyaretten sonra verimli arazilerin önemini daha iyi kavradıklarını belirtti. Ünal, "Yüreğimiz yanıyor. İşgal altında Müslümanların yaşadıkları sıkıntıları daha yakından gördük. Burada yaşayanlar bizim kardeşlerimiz. Kardeşlerimizin düşmanları, bizim düşmanlarımızdır. Düşmanlarımıza karşı birlikte savaşacağız. Ekonomik, siyasi, ticari olarak mücadele edeceğiz" dedi.
Kuneytra'da yıkılmış camiler, kiliseler, evler 35 yıl önceki dehşetin izlerini yansıtmaya devam ediyor. Açık hava müzesi gibi halen muhafaza edilen İsraillerin çekildikleri sırada yıktıkları binaların bir kısmı da halen Suriye ordusu tarafından güvenlik maksatlı mevzi olarak kullanılıyor.
İsrail İşgalindeki Elmaların Özgürlüğü
İsrail tarafından 1974 yılında işgal edilen münbit arazilere sahip Golan Tepeleri'nde yetişen yıllık 40 bin ton elmanın 10 bin tonluk kısmı, Birleşmiş Milletler kararıyla Kızılhaç'a ait kamyonlarla Kuneytra sınırında Suriyeli yetkililere teslim ediliyor.