Israil Meclisinde Bennett Hükümetini Zora Sokan 'Aile Birlesimi' Yasasinin Oylanmasi Bekleniyor

Israil'de "aile birlesimi" olarak bilinen ve Israil vatandasi Filistinlileri hedef alan tartismali yasanin süresinin uzatilmasi için bugün Mecliste oylama yapilmasi öngörülüyor.

Ülkede 13 Haziran'da Basbakan Naftali Bennett liderliginde kurulan koalisyon hükümeti ilk ciddi sinavini vermeye hazirlaniyor.

Bennett hükümeti, Israil vatandasi Filistinliler ile isgal altindaki Bati Seria veya abluka altindaki Gazze Seridi'ndeki Filistinliler arasinda yapilan evliliklerin ardindan "aile birlesimini" zorlastiran yasanin süresini uzatmayi planliyor.

Yerel basinda yer alan haberlere göre, koalisyon hükümetinde çatlaga neden olan yasanin süresinin uzatilmasi için bugün Mecliste oylama yapilmasi bekleniyor.

Ancak koalisyon ortaklarindan sol görüsleriyle öne çikan Meretz Partisi, yapilacak oylamada "hayir" oyu verecegini açikladi.

Israil vatandasi Filistinlileri temsil eden ve koalisyon hükümetinin ortaklarindan Birlesik Arap Listesi de yasanin süresinin uzatilmasini desteklemeyecegini duyurdu.

- Muhalefet destek vermezse yasanin uzatilmasi zor görünüyor

120 sandalyeli Mecliste 60 milletvekilinin destegiyle kurulan Bennett hükümeti, söz konusu yasanin süresinin uzatilmasi için muhalefet partilerinin destegine ihtiyaç duyuyor.

Eski Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un öncülük ettigi muhalefetin ise yasanin süresinin uzatilmasina destek verip vermeyecegi henüz bilinmiyor.

- Israil'deki tartismali "aile birlesimi" yasasi

Israil'de ilk olarak 2003'te kabul edilen ve her yil uzatilan tartismali "aile birlesimi" yasasi Israil vatandasi Filistinlileri hedef aliyor.

Söz konusu yasa, Israil vatandasi Filistinliler ile isgal altindaki Bati Seria veya abluka altindaki Gazze Seridi'ndeki Filistinliler arasinda yapilan evliliklerin ardindan "aile birlesimini" zorlastiriyor.

Birçok insan haklari kurulusu tarafindan "irkçi" olarak addedilen yasa, Meclisteki oylamada uzatilmazsa yarin yürürlükten kalkacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile