Doğu Kudüs'teki El-Han el-Ahmar İlkokulu'nda, İsrail'in yıkım kararına tepki olarak üst düzey katılımın olduğu açılış töreniyle eğitim-öğretim yılı erken başlatıldı.
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun geçen haftaki yıkım kararının ardından, okulda eğitim-öğretim yılı, Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanı Sabri Saydam'ın yanı sıra ülkedeki konsoloslar ve büyükelçilerin katıldığı törenle açıldı.
Törende AA muhabirine konuşan Saydam, İsrail'in okulu yıkım kararına tepki olarak eğitim-öğretim yılını erken başlattıklarını söyledi.
Saydam, 'İsrail, Filistinlilerin topraklarında kalma ve eğitim hakkına saldırdı. Okul yıkılsa bile burada kalacağız ve enkazın üstünde eğitimi sürdüreceğiz.' dedi.
Filistin siyasetinin okulun yıkımını durdurmak için uluslararası toplumu harekete geçirdiğini belirten Saydam, okulu yıkma kararının, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yapılan başvuruya da ekleneceğini kaydetti.
Okulun altıncı sınıf öğrencilerinden Abdullah Ebu Davud, 'Okulumuzu korumak için eğitim yılına erken başladık. İşgalci onu yıkmak istiyor.' dedi.
Bölgede gidebilecekleri alternatif bir okul olmadığını dile getiren Ebu Davud, İsrail'in bu kararla bölgeyi terk edin demek istediğine değindi.
- 'Yahudi yerleşim yerlerine yol açmak için okulu yıkmak istiyorlar'
Okulun öğrencilerinden Nisrin Cehalin ise 'Yahudi yerleşim yerlerine yol açmak için okulu yıkmak istiyorlar. Okulun yıkılması eğitimimizin yıkılmasıdır. Yıksalar da burada açık havada ders yapacağız ve terk etmeyeceğiz.' diye konuştu.
El-Cehalin aşireti sözcüsü Iyd el-Cehalin de okulun Doğu Kudüs'teki bedevilerin direnişi olduğunu, yıkılmasının diğer yerlerdeki okulların da yıkılacağı anlamına geldiğini ve İsrail'in büyük Kudüs planı çerçevesinde Yahudi yerleşimcilerin gelişinin sağlanması amacıyla bölge halkının göç ettirilmesine yönelik bir adım olduğunu kaydetti.
Cehalin, 'Okul bedevilerin yaşadığı yerde, Kudüs ve Lut Gölü'nü (Ölü Deniz) birbirine bağlayan yolda bulunuyor. İsrail büyük Yahudi yerleşim yeri projesi için bölge sakinlerini göç ettirmek istiyor. Ancak evlatlarımız okulun enkazı üstünde okusa bile gitmeyeceğiz.' ifadelerini kullandı.
Doğu Kudüs'te inşaatında eski araç lastiklerinin de kullanıldığı için lastikler okulu olarak da bilinen 170 öğrencinin eğitim gördüğü El-Han el-Ahmar İlkokulu diğer bedevi toplulukları gibi elektrik hizmetine de sahip değil. Okul güneş enerjisiyle aydınlatılmaya çalışılıyor.
Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde olağan eğitim-öğretim döneminin 28 Ağustos'ta başlaması planlanıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce C bölgesinde olduğu gerekçesiyle okulun kapatılıp yıkılmasına karar vermişti.
Okul, kurulduğu 2009'dan beri yıkım konusunda uyarılıyor.
Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan 'İkinci Oslo Anlaşması' çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan 'A bölgesi'nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik 'B bölgesi'nin idari yönetimi Filistin'e, 'güvenliği' İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan 'C bölgesi'nin 'idare ve güvenliği' İsrail'e bırakılmıştı.
İsrail Okulu Yıkmasın Diye Eğitime Erken Başladılar
Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanı Saydam: 'İsrail, Filistinlilerin topraklarında kalma ve eğitim haklarına saldırdı' ElHan elAhmar İlkokulu öğrencisi Cehalin: 'Yahudi yerleşim yerlerine yol açmak için okulu yıkmak istiyorlar. Okulun yıkılması eğitimimizin yıkılmasıdır. Yıksalar da burada açık havada ders yapacağız ve terk etmeyeceğiz'