"İsrail saldırısı İran'ın nükleer programını durdurmaz, teşvik eder"

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, İran'ın nükleer silah elde etmeye yönelik muhtemel arzusuna karşı askeri seçeneğin masadan

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, İran'ın nükleer silah elde etmeye yönelik muhtemel arzusuna karşı askeri seçeneğin masadan kaldırılmasını istedi.

Konuyla ilgili bir rapor yayınlayan kuruluş, İsrail'in İran'a düzenleyeceği bir saldırının uzun süreli bir çatışmaya neden olacağını fakat İran'ın nihayetinde nükleer silah elde etmesini engellemek bir yana bunu teşvik edeceğini belirtti. Rapora göre İsrail'in saldırısı ayrıca hem bölgesel hem de küresel düzeyde istikrarsızlığa ve tahmin edilemeyen güvenlik sorunlarına neden olacak.

Raporu hazırlayan Profesör Paul Rogers, ABD'nin İran'a saldırmasını beklemediğini fakat İsrail'in bunu yapabileceğini belirtti. Rapora göre askeri yeteneklerini geliştiren İsrail, Kuzey Irak ve Azerbaycan'daki destek üniteleriyle İran'a saldırabilme kapasitesini artırıyor.

Oxford raporuna göre İran'ın bir nükleer cephaneliğe sahip olmak istemesi durumunda bunu 3 ila 7 yıl içerisinde gerçekleştirebilir fakat Tahran yönetiminin bunu istediğine dair hiçbir somut delil yok.

Raporda İsrail'in İran'a saldırması durumunda sadece nükleer tesisler ve füze hedeflerini değil; fabrika, araştırma merkezleri ve hatta üniversite laboratuarlarını bile vuracağı tahminine yer verildi. Bu durumda sivil kayıpların sayısı artacak. İsrail ayrıca nükleer program ile füze sistemlerini yöneten teknokratları da öldürmeye çalışacak.

Böyle bir saldırı durumunda ise İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan çekilebilir. Bundan sonraki saldırıları caydırmak için de nükleer silah elde etmek isteyebilir. İran'ın vereceği tepkiler arasında İsrail'e füze saldırıları düzenlemek, Hürmüz Boğazı'nı kapatarak petrol fiyatlarının artmasına neden olmak ve Körfez'de Batı'ya ait petrol tesislerine saldırı düzenlemek de yer alabilir.

Oxford Araştırma Grubu'na göre ilk saldırının ardından İran'ın atom bombası ve füze sistemlerini geliştirmesini engellemek için İsrail'in düzenli hava saldırıları gerçekleştirmesi gerekiyor. İran da İsrail'e karşı küresel etkileri de olacak uzun soluklu bir savaş başlatmış olacak.

Savaş senaryolarını ortaya koyan Oxford Grubu'nun önerisi ise Türkiye'nin vizyonuyla örtüşüyor: İran'ın nükleer programının çözümü için diplomatik çabaları ikiye katlamak. İran'ın nükleer kapasiteye sahip olabilmesini kabullenmek. Bu durumu bölgeyi nükleer silahlardan arındırma süreci için kullanmak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile