Israil Savunma Bakani Gantz Casus Yazilim Pegasus'u Görüsmek Üzere Fransa'ya Gidiyor

Israil Savunma Bakani Benny Gantz'in, Fransiz mevkidasi ?Florence Parly ile Israil merkezli NSO Group sirketinin ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilim konusunu görüsmek üzere yarin Paris’e gidecegi belirtildi.



Israil’in Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Savunma Bakani Gantz, "stratejik bir diyalog yürütmek için" söz konusu ziyareti gerçeklestirecek.

Haberde, ikili görüsmede, NSO'daki siber güvenlik konusu basta olmak üzere Iran’in nükleer anlasmasi ve Lübnan'daki kritik durumun ele alinmasinin beklendigi ifade edildi.

Israil basininda yer alan haberlere göre, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, iki gün önce, Israil merkezli "NSO Group" sirketinin ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilim konusunda Israil Basbakani Naftali Bennett'ten resmi açiklama istedi.

Macron'un Bennett ile yaptigi telefon görüsmesinde, konuyla ilgili duydugu rahatsizligi ifade ettigi kaydedilmisti.

Bennett ise Macron'a konunun en üst düzeyde sorusturulacagi ve istenen sonuçlarin yakinda açiklanacagi sözünü vermisti.

Fas istihbarat servisinin, Mart 2019'da Macron'un 2017'den bu yana kullandigi ve çogunlukla gazetecilerle iletisimde bulundugu akilli telefonlardan birini Pegasus programi ile takip etmeye çalistigi ileri sürülmüstü.

Macron'un yani sira Fransa'da aralarinda eski Basbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst düzey isimlerinin ve gazetecilerin de yer aldigi 100'den fazla kisinin telefonuna sizma girisiminde bulunuldugu iddia edilmisti.

- Yanki uyandiran "casus yazilim"

Ingiliz gazetesi Guardian'da yer alan bir haberde, 17 medya kurulusu tarafindan yürütülen arastirmada NSO Group'a ait casus yazilimin küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müsterisi oldugu iddia edilen haberde, casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunuldu.

Iddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasinin oldugu listede adi geçen kisilerin telefonlarini takip için Pegasus'u kullandiklari iddialarini yalanlarken, Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanit vermedi.

NSO Group ise hakkindaki tüm suçlamalari reddetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile