İsrail Ve Filistinli Gençleri Diyalog İçin Kktc‘de Buluşuyor

Avrupa Birliği destekli Dinlerarası Diyalog çerçevesindeki “Gençlik Diyaloğu Formu” KKTC’de yapılıyor.

Avrupa Birliği destekli Dinlerarası Diyalog çerçevesindeki “Gençlik Diyaloğu Formu” KKTC’de yapılıyor. İsveç’in Lefkoşa Büyükelçiliği önderliğinde Din İşleri Başkanlığı ve Rum Ortodoks Kilisesi’nin katkılarıyla düzenlenen foruma katılan Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, İsrail ve Filistinli grupların liderleri bugün Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ı ziyaret etti.

    Ziyarette konuşan Atalay, foruma katılmak üzere KKTC’de buluşan 10 Kıbrıslı Türk, 10 Kıbrıslı Rum, 10 İsrailli ve 10 Filistinli gencin grup liderlerini kabul etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Atalay, KKTC’de ilk kez böyle bir etkinlik gerçekleştirildiğine işaret ederek, etkinliğin düzenlenmesine katkı koyan İsveç Büyükelçiliği yetkililerine de teşekkür etti.

    "Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Dünyanın en güzel ancak en zor coğrafyasında dünyanın en güzel ve en sıcak insanları yaşıyor. Ancak nasıl oluyorsa, dünyanın en kavgacı insanları oluyorlar” diyen Atalay, güzelliklerin öne çıkarılıp, çirkinliklerin, kavgaların, kötülüklerin bir tarafa bırakılması gerektiğini vurguladı.

    Atalay, Allah’ın herkes için bir olduğunu ve burada buluşan bu üç dinin de “öldürmeyeceksin; çalmayacaksın; insanları seveceksin; başkalarının haklarını çiğnemeyeceksin; yalan söylemeyeceksin” gibi temel ilkeleri bulunduğunu kaydetti.

    Atalay, şöyle devam etti: “Hep güzel olan şeyler tavsiye ediliyor fakat biz bugün neden bunların peşinde değiliz. Bu ilkeleri esas alan dinin temsilcileri niçin farklı davranıyorlar. Bunu soruşturmamız lazım. Biz din adamları toplum açısından uzlaştırıcı ve yakınlaştırıcı olmak durumundayız. Diğerlerinin acısına sevinmemeyi öğretmeliyiz. Çünkü acı evrensel bir şeydir ve nerede olurlarsa olsunlar bu kötüdür.”

    Atalay, Müslüman geleneği açısından çok sayıda iyi örnek bulunduğunu ve kendisinin bu örnekleri hatırlamayı tercih ettiğini ifade ederek, diğer dinlerin de tarihlerindeki güzel örnekleri hatırlayarak, insanlara yaklaşmalarını tercih ettiğini söyledi. “O zaman bir şansımız olabilir” diyen Atalay, sürekli olumsuz örneklerin hatırlanması durumunda, gelecek şansının olamayacağını kaydetti.

    “ÖNEMLİ OLAN KARŞI TARAFTAKİNİ SEVEBİLMEK”

    Gençlik Diyaloğu Forumu koordinatörlerinden Peter Weiderud da ziyarette yaptığı konuşmada, etkinliğin düzenlenmesinde gösterdiği çabalar ve ev sahipliği için Din İşleri Başkanı’na teşekkür etti.

    Tanrı’nın insanları sevmeyi emrettiğini belirten Weiderud, “İnsanın çocuğunu, ailesini, yakınlarını sevmesi kolay. Ancak rakip olarak gördüğünü sevmek kolay değil. Önemli olan karşı taraftakini sevebilmek” dedi.

    Weiderud, karşı taraftakine anlayışlı olup, geleceğe daha iyi bakmayı da öğrenmek durumunda olduklarını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile