İşsiz Sayısının Azalması İktisatçıları Da Şaşırttı

Almanya'da ekonomik konjonktürdeki tedirgin gidişata rağmen işsizliğin Mart ayında da gerilemeye devam ettiği bildirildi.

Federal İş Ajansı'ndan (BA) yapılan açıklamada işsiz sayısının şubat ayına kıyasla 82 bin azaldığı ve 3 milyon 28 bine gerilediği belirtildi. İşsiz sayısının bir önceki yılın aynı ayına kıyaslandığında ise 182 bin azaldığı belirlendi. Böylelikle işsizlik oranı ülke genelinde yüzde 0,2 azalarak yüzde 7,2'ye inmiş oldu. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 7,6 seviyesindeydi. BA Başkanı Frank-Jürgen Wiese, “Ekonomik gidişatı olumsuz etkileyen zayıf dönemin istihdam piyasasında fazla iz bırakmadığı görülüyor. İlkbahar döneminin sağladığı canlılık sayesinde işsiz sayısı azaldı.” diye konuştu.

İşsizlik oranında görülen belirgin gerileme iktisat uzmanları tarafından “sürpriz gelişme” olarak değerlendirildi. Mart ayında işsiz sayısının en fazla 10 bin azalmasının beklendiğine dikkat çeken BHF Bank'ın iktisatçılarından Peter Meister, “Rakamlar beklenenden daha olumlu çıktı. Bu da şirketlerin ekonomideki olumsuzluğun yılın sadece ilk çeyreğiyle sınırlı kalacağını düşündüğünü gösteriyor.” dedi.

Meslektaşının benzeri bir değerlendirme yapan Commerzbank'ın iktisat uzmanlarından Eckart Tuchtfeld ise Focus Online'a yaptığı açıklamada, “İşsizliğin azaltılmasında mesafe alındığını görüyoruz. Bu da konjonktürdeki temel eğilimin istikrarlı olduğuna işaret ediyor. İşsiz sayısındaki gerilemenin fazla dinamik görünmemesi geçen kışın olumsuz etkisine bağlanabilir. Ancak mevcut gidişat gelecek aylardaki iktisadi büyüme adına umut verici olarak değerlendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Federal İş Ajansı'nın rakamlarına göre halen iş yaşamında çalışanların sayısı da son bir yıl içinde 587 bin artarak 41,10 milyon kişiye çıktı. Sosyal sigortaya tabi işlerde çalışanların sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre 712 bin artarak 28,58 milyon kişiye yükseldi. Yeni istihdam alanlarının bütün eyaletlerde dengeli bir dağılıma sahip olduğu ve neredeyse bütün sektörleri kapsadığı belirtildi.

En çok personel alan sektörlerin başında sanayi, hizmet ve perakende satış sektörleri gelirken, bunları gastronomi ve turizm izledi. En çok uzman aranan branşlar ise mekatronik, elektronik, makine ve otomobil imalatı, demir çelik, lojistik ve sağlık oldu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile