“işsizlik Ödeneğinden Esnaflarda Yararlandırılmalı”

“işsizlik Ödeneğinden Esnaflarda Yararlandırılmalı”

İKAYDER Başkanı Bülent Öz’den primlerini ödeyen esnaflara destek geldi.

Öz, işsizlik ödeneğinden işini kaybeden esnafların da yararlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

İşsizlik sigortası uygulamasının 08.09.1999 tarihli resmi gazetede yayımlanan 4447 sayılı kanun ile 01.06.2000 tarihinde yürürlüğe girmiş olduğunu kaydeden İnsan Kaynakları ve Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkanı Bülent Öz, “Bu tarihten itibaren sigortalılar adına işverenlerden işsizlik sigortası kesilmeye başlanmıştır. Kanunda, bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden ve Türkiye İş Kurumu’na başvurarak çalışmaya hazır olduğunu bildiren kimse işsiz, bu kimsenin içinde bulunduğu durum da işsizlik olarak ifade edilmiştir. Ancak kanunda işsizlik sigortasından yararlanabilmek için en az 600 gün sigortalı olarak çalışmak ve prim ödeme zorunluluğu getirilmiştir” dedi.

“İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN ESNAFLARDA YARARLANMALI” 2012 yılında yaklaşık 20 milyon’a yakın aktif çalışanın olduğunu ve işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısının 348 bin civarında olduğunu belirten Öz, “Buda yaklaşık aktif çalışana göre %3 gibi anlamsız bir oran demektir. Yani işsizlik sigortasında devasa bir para bulunmaktadır. Benim bu konuda önerilerim ise, Türkiye’de SGK verilerine göre yaklaşık 18 milyon hizmet akdi ile çalışan sigortalı ve yaklaşık 2 milyon kendi nam ve hesabına çalışan esnaf var. Bu nedenle, kendi nam ve hesabına çalışanlar yani esnaflarda bu işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeli. İssizlik ödenek şartları hafifletilmeli ve Son 120 gün şartı kaldırılmalı. Çalışandan kesilen prim nispetinde işsizlik maaşı hesaplanmalıdır. Böylece, hem işini kaybeden işçi insanlarımız hem de, esnaflarımız biraz rahat nefes almış olacaklardır” diye konuştu.

İŞSİZLİK SİGORTASI KAPSAMINA GİRENLER Dernek başkanı Bülent Öz ayrcıca, işsizlik sigortası kapsamından 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (4/a) kapsamında olanlar, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışanlar, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan 5510 sayılı Kanunun 52. maddesinin birinci fıkrası (isteğe bağlı sigorta) kapsamında işsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar ile aynı Kanunun ek 6. maddesi kapsamındaki (ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile 4.ncü maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler) sigortalılar, 506 sayılı Kanunun geçici 20.nci maddesi (bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret, odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler) kapsamına girip de memur ve sözleşmeli statüde olmayanlar, mütekabiliyet esasına dayalı olarak yapılan anlaşmalara göre Türkiye’de sigortalı olarak çalışan yabancıların faydalanabildiğini ifade etti.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNİN SÜRESİ VE MİKTARI Yürürlükte olan yasaya göre, prim ödeme gün sayısına göre belirli sürelerde işsizlik aylığından faydalanma imkanının olduğunu kaydeden Bülent Öz, “Örneğin hizmet akdinin Sona ermesinden önceki Son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, Son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği yapılmaktadır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile