İstanbul Barosu'nun Yargılanması

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstanbul Barosu'nun yargılandığı bir dava ile ilgili olarak baronun neden olduğu olaylarla ilgili görüntülerin izlenmesini ve aynı yargılamanın yurt dışında olması durumunda nasıl tavır alınacağının düşünülmesini istedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstanbul'da Avrupa Ceza Baroları Birliği'nin katkısıyla düzenlenen 'Ceza Muhakemesinde İnsan Hakları ve Adil Yargılanma' konulu toplantıda stanbul Barosu hakkında açılan davaya ilişkin konuştu.

Bakan Ergin, İstanbul Barosu aleyhine açılan dava ile ilgili şunları söyledi: “İstanbul Barosu Başkanı aramızda. Ben başkandan rica ediyorum. Baro üyesi avukatlara dava açılmasına neden olan görüntüleri, duruşmalardaki görüntüleri alıp izlemesini, Almanya'daki bir yargılamada benzer bir uygulama yapılıp yapılamayacağını muhakeme etmesini rica ediyorum. Böyle bir davanın açılmış olmasından memnun olmadığımı da ifade ediyorum. Keşke olmasaydı, böyle bir dava olmasaydı. Bir de yargılamaların yürütülebilmesi için sağlanması gereken asgari koşullar var. Ben burada bunu ayrı bir tartışma mevzu yapmak istemiyorum ama Türkiye her geçen gün belli bir noktaya doğru pozitif yönde gelişimini sürdürecek”
Bakan Ergin, özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemede devam eden yargılamalarda mahkemenin elindeki dosyanın alınmasının sakıncalı sonuçları olacağının göz önünde bulundurulduğunu, ayrıca dosyalar üzerindeki hakimiyetin de göz ardı edilemeyeceğinin altını çizdi.

Türkiye’de bulunması gereken hakim savcı sayısının ideal olanın yarısı kadar olduğunu ifade eden Bakan Ergin, “Her yüz bin kişiye 5.6 savcı, her yüz bin kişiye 10.7 hakim var. Oysa olması gereken yüz bin kişiye 18 ile 20 arasında hakim ve her yüz bin kişiye 10-11 savcı ihtiyacı var. Ancak bunun yarısı kadar Türkiye’de hakim ve savcı var” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile