İstanbul bir ay tiyatro sahnesi

Dün akşam başlayan 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Haziran'a kadar yurt içi ve yurt dışından 90 gösteriyi seyirciyle buluşturacak. Yurtdışından 9 tiyatro ve...



Dün akşam başlayan 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Haziran'a kadar yurt içi ve yurt dışından 90 gösteriyi seyirciyle buluşturacak. Yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye'den 30'a yakın topluluğun oyun, dans, performans ve özel gösterilerinin sahneleneceği festivale İstanbul'un iki yakasına yayılmış 18 farklı mekân bir ay boyunca ev sahipliği yapacak.

17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, dün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 70 dakika boyunca kesintisiz sergilenen "Hekate'nin Şarkısı" ile başladı. Engin Alkan yönetmenliğindeki gösteri, orkestra eşliğinde, üç kadın şarkıcı-oyuncu ve bir erkek dansçı-oyuncu tarafından sahnelendi. Selim Atakan'ın, Shakespeare'in yazı ve şiirleri üzerindeki çalışmalarıyla ortaya çıkan resital oldukça tanıdık: Zamanlardan herhangi bir zamanda ve belirsiz bir yerde adaletsizlikler, haksızlıklar, umutsuz ve çaresiz insanoğlu... Doğum, ergenlik, erdem ve güç kazanma, çıkar savaşları, yıkımlar ve ölüm...
Festival, 10 Haziran'a kadar yurtiçi ve yurtdışından 90 gösteriyle seyirciye adeta bir kültür mozaiği sunuyor. Aygaz ve Opet'in dördüncü kez ana sponsorluğunu üstlendiği festival kapsamında Almanya, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan grupların yapımları izleyici karşısına çıkıyor. Yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye'den 30'a yakın oyun, dans, performans ve özel gösterilerin sahneleneceği festivalde 18 farklı mekânda gerçekleşecek gösterilerin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Bilet fiyatlarının 15 TL ile 150 TL arasında değiştiği festivalde öğrenci biletleri 10-20 TL arasında. Festivalin öne çıkan yapımlarından bir derleme yaptık:
John Malkovich'le Şeytani Komedya: Festivalde öne çıkan yapımlardan olan John Malkovich'in başrolünü oynadığı, 'barok orkestra için oyun' olarak tanımlanan 'Şeytani Komedya' 14 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda seyirciyle buluşacak. Avrupa sahnelerinde ilgiyle izlenen yapım, bir seri katilin gerçek hikayesini anlatıyor. Micheal Struminger, Martin Haselbock, Birgit Hutter gibi ünlü isimlerden oluşan Avusturyalı ekip oyunu Podiumartists yapımı olarak sahneleyecek.
Kafka'nın 'Dava'sı: Festivalde Kafka'nın 'Dava'sı Alman tiyatrosunun 'yaramaz yönetmeni' Andreas Kriegenburg yorumuyla 16 Mayıs'ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun son derecede özgün sahne tasarımıyla dikkat çekiyor. Dava'da, Bay K'nın yargılanma süreci, yavaş yavaş izleyiciye doğru eğilen ve oyuncuların üzerinde dengelerini koruyarak gerçeküstü koreografiler sergiledikleri göz şeklinde dairesel bir platform üzerinden aktarılıyor.
Cinecitta Aperta: Haldun Taner Sahnesi'nde 12 Mayıs'ta sahnelenecek olan yazar ve yönetmen Rene Pollesch'in sıra dışı projesi Ruhr Üçlemesi'nin ikinci bölümü 'Cinecitta Aperta' da festivalin ses getirecek yapımlarından. Güçlü politik söylemi, etkileyici tekniği ve görselliğiyle dikkat çeken 'Cinecitta Aperta' sahnede tiyatro ve sinemayı buluşturarak deneysel tiyatro projesini de gerçekleştiriyor.
Elektra'ya Japon yorumu: Festivalin dikkat çeken yapımlarından biri de Elektra. Oyun 26 Mayıs'ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Tadashi Suzuki'nin yorumuyla Türkye'de Japon Yılı'nda seyirci karşısına çıkıyor. Suzuki, Elektra'yı klasik metinden ve Hofmannsthal'ın yüzyıl başı özgün Sofokles uyarlamalarından esinlenerek yorumluyor.
Budist Rahipler sahnede: Londra'nın ünlü dans merkezi Sadler's Wells, Sidi Larbi Cherkaoui ve Çinli Budist Shaolin Tapınağı Rahipleri, 2 Haziran'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Sutra" ile buluşuyor. Oyunda Budist Shaolin rahiplerinin yetenekleri, güçleri ve ruhsallıklarından esinlenen yepyeni bir dans yapıtı sunuluyor.
Carlo Goldoni'nin Tatil Üçlemesi: Festivalde, İtalyan oyun yazarı Carlo Goldoni klasiği olan Tatil Üçlemesi de 29 Mayıs'ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyunun yönetmeni Maestro Strehler, 8., 9. ve 15. festivalde 'Milva Brecht Söylüyor', 'Köleler Adası' ve 'İki Efendi'nin Uşağı' oyunlarıyla İstanbul'a gelmişti.
'Edebistanbul': Ayşenil Şamlıoğlu'nun İstanbul Şehir Tiyatroları dramaturlarıyla birlikte hazırladığı 'Edebistanbul', 'şehirden geçen öyküler'e yer veriyor. 24, 25 ve 26 Mayıs günlerinde ücretsiz sahnelenecek oyunla bu kente âşık edebiyatçıların, şairlerin yapıtları yeni bir okumayla izleyiciye sunuluyor.
Troyalı Kadınlar: Türk ve Yunan oyuncuların sahnelediği Euripides'in tragedyası Troyalı Kadınlar, Troya kentinin düşmesiyle birlikte oğullarını, kocalarını, sevgililerini, umutlarını ve inançlarını kaybeden, her şeyleri ellerinden alınan, esir düşen kadınların hikâyelerini, acılarını, isyanlarını anlatıyor. Oyun, 3 ve 4 Haziran'da Üsküdar Tekel Sahnesi'nde yerini alıyor.

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile