HANDAN GÜNEŞ - Düğün merkezi haline gelen İstanbul'da dünya evine girecek çiftler, salonlarda 3 bin liradan başlayıp otellerde 135 bin liraya varan, tarihi mekanlarda ise 170 bin lirayı aşan rakamları gözden çıkarmak durumunda kalıyor. Düğün mekanlarında kişi başı ücret ise 10 ila 570 lira arasında bulunuyor.
Düğün sezonunun açılmasıyla mekan arayışına giren çiftleri birçok alternatif bekliyor. Çiftler, düğün törenlerini salonlar yerine restoran, sosyal tesis, tekne, yalı, tarihi bina ve otel gibi farklı mekanlara taşırken, düğün yeri seçiminde artık sadece fiyata da bakmıyor.
Fiyatın yanı sıra mekanın sunacağı imkanları da göz önünde bulunduran çiftler, dekor, müzik, menü, çocuk oyun alanı ve mescit gibi özellikleri de dikkate alarak tercih yapıyor. Düğün için tercih edilen mekanların başında salonlar ve sosyal tesisler gelirken, gelir düzeyi yükseldikçe otel ve tarihi mekanlara olan ilgi de artıyor.
İstanbul'daki düğün salonlarında kişi başı 10 ila 100 lira arasında bulunan rakamlar, öğretmen evlerinde 50-100 lira, sosyal tesislerde 30-200 lira, restoranlarda 40-150 lira, tekne ve yatlarda 30-300 lira, otellerde 50-450 lira, köşk ve yalı gibi tarihi mekanlarda ise 50-570 lira arasında değişiyor.
Kişi başı ücretler Adile Sultan Kasrı'nda 80 lira olurken, Hidiv Kasrı'nda 70-100 lira, Sakine Hanım Köşkü'nde 130-150 lira, Eski Büyükdere İskelesi'nde 175-200 lira, Binbirdirek Sarnıcı'nda 180-250 lira ve Feriye Palace'ta 470-560 lira arasında bulunuyor.
Çift, düğün törenini yemekli ve 300 kişilik olarak belirlemişse rakamlar; kır düğününde 12-30 bin lira, öğretmen evlerinde 15-30 bin lira, sosyal tesislerde 9-60 bin lira, restoranlarda 12-45 bin lira, tekne ve yatlarda 9-90 bin lira, otellerde 15-135 bin lira arasında değişirken, tarihi mekanlarda ise 15 bin liradan başlayıp 170 bin liraya kadar ulaşıyor.
- 'Eylülde yoğunluk olacak'
İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Genel Sekreteri Ahmet Batmaz, birkaç yıl öncesine kadar yaz döneminde hafta sonları düğün için boş mekan bulmanın zorluğuna işaret ederken, son yıllarda ramazanın yaz mevsimine denk gelmesiyle düğün törenlerindeki yoğunluğun azaldığını kaydetti.
Batmaz, düğün zamanı, davetli sayısı, salonun lokasyonu, ikram kalitesi, dekor, orkestra ve müzisyenlerin fiyatı etkileyen faktörlerin başında geldiğini ifade ederek, 'Düğün mevsimi, fiyatı en çok belirleyen faktör olmakla birlikte günler, hatta saatler bile salon fiyatlarını etkiliyor.' dedi.
Kır düğünleri ile düğün salonları arasında yaklaşık yüzde 20 fiyat farkı bulunduğunu da belirten Batmaz, bu yıl bayramın temmuza denk gelmesi nedeniyle yakınlarının ramazandan sonra tatile çıkacağını düşünen çiftlerin düğün törenlerini ağustos ya da eylül ayına aldığını söyledi. Batmaz, 'Dünya evine girecek birçok çift, eylül ayını bekliyor. Bu nedenle eylülde yoğunluk olacak. Çiftler, rezervasyonlarını şimdiden yapmalı.' uyarısında bulundu.
İstanbul'da Düğün Mekanlarında Kişi Başı Ücret 550 Lirayı Aştı
Düğün törenlerini salonlar yerine farklı mekanlara taşımak isteyen çiftler, artık sadece fiyata değil, dekor, müzik, menü, çocuk oyun alanı ve mescit gibi özellikleri de dikkate alarak tercih yapıyor İstanbul'da düğün salonlarında 3 bin liradan başlayan rakamlar, köşk ve yalı gibi tarihi mekanlarda 300 kişi için 170 bin liraya kadar çıkıyor.