'Istanbul'da Riskli Binalarin Dönüstürülmesi Için Basvurular Çarsamba Günü Basliyor'

'Istanbul'da Riskli Binalarin Dönüstürülmesi Için Basvurular Çarsamba Günü Basliyor'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "Istanbul’da yüzyilin dönüsümü kapsaminda, riskli binasini dönüstürmek isteyen vatandaslar için basvurular 26 Nisan Çarsamba günü basliyor. Basvurular 29 Mayis tarihine kadar e-devlet üzerinden yapilabilecek" dedi.



Istanbul’da riskli binasini dönüstürmek isteyen vatandaslar için basvurular 26 Nisan Çarsamba günü basliyor. Basvurular 29 Mayis tarihine kadar e-devlet üzerinden yapilabilecek. ’Yarisi Bizden’ kampanyasina çok yogun bir basvuru olacagini ifade eden Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Bayramin birinci günü 100 bin rezerv konut için atilan temel sonrasinda 200 bin konutun da yerinde dönüsümü için basvurular Çarsamba günü alinmaya baslayacak. Istanbul’da 5.9 milyon konut var. 1.5 milyon konut ise riskli. Istanbul’da simdiye kadar yaklasik 700 bin bagimsiz birimin dönüsümü tamamlandi, 98 bin bagimsiz birimin de kentsel dönüsüm süreci devam ediyor. Her yil 300 bin konutun yenilenmesi ile 5 yillik sürede 6 milyonu askin vatandasimizin daha saglikli ve güvenilir yapilara yerlestirilmesi hedefleniyor. Yarisi bizden kampanyasi bu kapsamda çok büyük firsatlar sunmus olacak. Çok yogun bir basvuru bekliyorum” dedi.



Nasil basvuru yapilacak, süreç nasil ilerleyecek?

Basvuru süreci ve isleyis hakkinda da bilgi veren Özelmacikli, “Binasini TOKI eliyle kentsel dönüsüm kapsaminda yenilemek isteyen bagimsiz bölüm malikleri e-devlet üzerinden 26 Nisan-29 Mayis tarihleri arasinda basvurularini yapabilecekler. Basvuru yapilirken rezerv alan veya yerinde sekliyle bir ayrim söz konusu olacak. Dönüsüme girecek konut sayisi 200 bini asarsa kura çekilecek. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi uzmanlari tarafindan basvuruda bulunulan binanin ön incelemesi yapilacak ve kesif raporu hazirlanacak. Binalar bakanligin yetkilendirdigi kuruluslarca gelip incelenecek. Bu rapor riskli yapi tespit raporu çerçevesinde degerlendirilecek ve anlasma saglanan bina için protokol hazirlanarak, proje asamasina geçilecek. Eger 3’te 2 çogunluk en geç 6 ay içinde kabul eder ve süreci ilerletmek isterse süreç baslamis olacak. Ruhsat alma ile beraber, bina bosaltilacak. TOKI eliyle baslatilacak insa süreci ile bina en geç 2 yil içinde tamamlanacak. Bu süreçte 10 bin 500 TL tasinma ve aylik 5 bin 250 TL kira yardimi da yapiliyor olacak” dedi.



"10 yil vade, yüzde 10 pesinat, 0.79 faiz ve yarisi devletten"

Iki ayri daire alternatifi ile vatandaslarin dönüsüm sürecine dahil olabilecegini ifade eden Özelmacikli, “Vatandaslarimiz için 100 m2 2+1 ve 120 m2 3+1 daire alternatifleri sunulacak. Insaat maliyetinin m2 basina 15 bin TL oldugu kabul edilerek hazirlanan planlama çerçevesinde 100 m2 bir daire 1 milyon 500 bin TL, 120 m2 bir daire için de 1 milyon 800 bin TL’nin yarisi devlet tarafindan karsilaniyor olacak. Kalan tutarlara ise yüzde 10 pesinat, 0,79 vade farki ile, 2+1 için 5 bin 625 TL, 3+1 için de 6 bin 750 TL taksit ile ödeme kolayliklari saglanmis olacak. 10 yilda artislar TÜFE’ye veya memur maas katsayisina endeksli olarak artirilacak” diye konustu.



"Dönüsüm müjdesi Gaziosmanpasa’da verildi"

Istanbul’da Yüzyilin Dönüsümü müjdesinin Gaziosmanpasa’da verildigini ifade eden Altin Emlak Gaziosmanpasa temsilcisi Alper Isler’de “2012 yilinda kentsel dönüsümün ilk baslangici yine ilçemizdeki Sarigöl konutlarinda baslamisti. Simdi de Istanbul müjdesi ilçemizde açiklandi. Gaziosmanpasa’da 5 bin 375 bagimsiz birimin dönüsüm süreci TOKI ile koordineli bir sekilde yürütülüyor. Proje ile, Istanbul’un içindeki sagliksiz konutlari dönüstürürken bosalan alanlardaki binalar da yikilip, yeni yesil ve sosyal donati alanlari insa edilecek. Yeni toplanma alanlari insa edilecek. Bizler de bu bölgemizde bu dönüsüme sahitlik ediyoruz. Istanbul’dan baslayan bu süreç, ülkemizin 81 iline de yayilmis olacak” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile