Osmanlı’da saray içerisinde ve saray çevresindeki camilerde kullanılan mimariyle yapılacak cami, İstanbul’da tek olacak.
Osmanlı İmparatorluğu’nun “Klasik Dönem” olarak adlandırılan mimari yapısı, Ulus Mahallesi, Tepecik Meydanı’nda yapılacak olan Tepecik Merkez Saray Camii’nde yeniden hayat bulacak. Geçtiğimiz hafta içerisinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Kaymakamı İbrahim Yurdakul ve Büyükçekmece Müftü Vekili Mehmet Müftüoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen tören ile temeli atılan Camii’nin, bodrum katı 680 metrekare olacak. Zemin katı 450 metrekare olarak planlanan Saray Camisi’nin kadınlar mahfeli 90 metrekare olacak. Toplamda bin 600 metrekare kapalı alan içerisinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde çokça rastlanan ancak günümüze ulaşmayan ahşap cami mimarisi ağırlıkta kullanılacak. Bir meydan camisi olarak inşa edilecek olan Tepecik Merkez Saray Camii’nin üç kubbesi olacak.
‘’İSTANBUL’DA TEK OLACAK’’
Caminin saray mimarisiyle bütünleşeceğini belirten Akgün, "İstanbul’da olmayan bir mimari geliştirdik. Bu mimari Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayların yakınında, sarayların içindeki camilerde kullanılmıştır. O nedenle ismine saray mimarisi denir. Saray mimarisi tipinde tek cami, ilçemizde olacak’’ dedi.
İstanbul’da Saray Mimarisini Taşıyacak Tek Cami
Büyükçekmece Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin mimarisini Tepecik’te yeniden canlandıracak.