Topbaş, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan ayrılırken gazetecilerin kentte dün etkili olan sağanağa ilişkin sorularını cevapladı.
Yağmurların zaman zaman mevsim ortalamalarının çok üstünde yağdığını belirten Topbaş, bunun Avrupa ve dünya kentlerinde yaşandığını anlattı.
Topbaş, 80 yılın en kurak dönemi yaşanırken, kentin "büyük bir afet boyutunda" yağış aldığını anlatarak, yağış sonrasında Twitter'a yüklenen fotoğrafların görüldüğünü, "Gökyüzü denizle buluşuyor" tarzında, afet boyunda ciddi bir yağış olduğunu söyledi.
- "Kriz masası oluşturuldu"
Yağışla ilgili gerekli çalışmalar ve müdahalelerin yapıldığını aktaran Topbaş, saatte metrekareye 1,5 kilogram yağış düşmesinin sıkıntı yarattığını dile getirdi.
Dere ıslahlarını büyük ölçekte bitirdiklerini ifade eden Topbaş, "İtfaiye ve İSKİ, 2004'te buna benzer daha hafif yağışlarda bile 5-6 bin su baskını ihbarı alınıyordu. Bu yağışlarda 100'ün altına düştü. Bu yağış biraz daha fazla" dedi.
Kadıköy'deki Kurbağa taşkın oluştuğunu hatırlatan Topbaş, Ayamama Deresi'ni çalışmalar sonucunda çok yağış olsa bile problem çıkarmayacak duruma getirdiklerini anlattı.
Cendere Deresi'nde de çok ciddi çalışmaları olduğunu belirten Topbaş, "Kurbağalıdere, 40 kilometrelik bir deredir. Oradaki köprü yapısı itibariyle gelen maddeleri de tutma özelliği var. O köprünün de kesit olarak değiştirilmesi gerekiyor. Tedbirler alınacak" diye konuştu.
Kadir Topbaş, Genel Sekreterin başkanlığında kriz masası oluşturulduğunu ifade ederek, İSKİ ve itfaiye olarak çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.
- Üsküdar'daki sel görüntüsü
Bir gazetecinin "Sel ve su baskını konusunda kaç ihbar geldi?" sorusuna Topbaş, "Zararlar üzerinde tespitler yapılıyor" karşılığını verdi.
Topbaş, "Üsküdar'daki sel görüntülerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle cevapladı:
"Aynı şekilde başka ülkelerde de var böyle fotoğraflar. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda Londra Metrosu'nu su bastı. Avrupa'da da her yerde bu tarz ciddi şeyler oluyor. Hatta Amerika'da bir yerleşim tamamen sular altında kaldı. Bunlar dünya coğrafyasında afet boyutunda ortaya çıkan olaylar. Sizin normal yönetim alanlarınızın normal seyri dışındaki büyük ölçekteki olaylar. Bu ölçekteki olayları da dikkate alarak, daha farklı uygulamaların yapılmasını da genel sekreterime söyledim. Artık teknoloji değişti, gelişti. Yeni kanallar açmak suretiyle denize eriştirecek bir takım yağmur suyu hatlarının oluşturulmasını söyledim."
- "Buharlaşmayı önlemesi açısından önemli"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Yağışlar, İstanbul'un su sorununa çözüm olur mu?" sorusu üzerine, şunları söyle:
"Bunlar lokal yağışlar, İstanbul coğrafyasına düşen düzenli bir yağmur değil. Yağış olması su havzalarındaki buharlaşmayı önlemesi açısından önemli. Yaz aylarında günde 400 bin metreküp buharlaşma olmakta. İstanbul, günde 2 milyon 700 bin metreküp su kullanıyor. Havza çevresinde doğanın yağışla buluşması, bu barajların da kullanılmaması anlamını taşımakta. Bu boyutuyla katkısı var. Orman ve Su İşleri Bakanımızla da evvelki gün görüştük. Melen havzasında iyi yağış var. Oradaki ikinci hattımız da bitmek üzere. Çalışmalar sürüyor. Daha fazla su alacağız oradan inşallah."
İstanbul'daki Sağanak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte dün etkili olan sağanağa ilişkin "Avrupa'da da her yerde bu tarz ciddi şeyler oluyor. Hatta Amerika'da bir yerleşim tamamen sular altında kaldı. Bunlar dünya coğrafyasında afet boyutunda ortaya çıkan olaylar. Sizin normal yönetim alanlarınızın normal seyri dışındaki büyük ölçekteki olaylar" dedi.