Istanbul Devlet Opera Ve Balesi Yeni Sezonunu 'Fidelio' Operasiyla Açti

Istanbul Devlet Opera ve Balesi (IDOB) yeni sezonuna "Fidelio" operasi ile Kadiköy Süreyya Operasi'nda "merhaba" dedi.

Sanatseverlerin yogun ilgi gösterdigi eseri, Cumhurbaskani Basdanismani Fecir Alptekin ve Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da izledi.

Açilista konusan IDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arikan, sunlari kaydetti:

"Siz sanatseverleri alkislamak istiyorum. Çünkü, asi-test gibi zorunluluklarin oldugu içinde bulundugumuz küresel salgin durumunda bile kararlilikla sanata olan ihtiyacinizi göstererek, bu aksam bizi yalniz birakmadiniz. Siz de kurum olarak IDOB'u alkisladiniz. Çünkü bu salgin döneminde hiç durmadik. Evlerden konserler, seyircisiz televizyon konserleri, festivaller… Gereken tedbirleri aldiktan sonra isimize yine kaldigimiz yerden devam etmek istiyoruz. Çünkü 'umudumuz var' dedik ve bu sezon temamiz 'umut' oldu. Atatürk Kültür Merkezi'nin açilisi için hissettigimiz umut da hala taptaze. Bu sezon tekrar kaldigimiz yerden 2008'e geri dönüp, hem AKM'de hem de Kadiköy Süreyya'da sanatimiza devam edecegiz. Bu sezon yaklasik 200 kere 'perde' diyecegiz. Operalar, baleler, konserler, modern dans, çocuk oyunlariyla, AKM ile seyirci kapasitemizi kat kat arttirabilecegimiz için de çok mutluyum."

Küresel salgin kosullari nedeniyle, orkestra çukurunun kullanilamadigi programda, orkestra sahne üstünde yerini aldi.

"Fidelio", Ludwig van Beethoven'in besteledigi tek opera olma özelligini tasiyor. Joseph von Sonnleithner tarafindan yazilan eserin librettosu, daha sonra Stephan von Breuning ve Georg Friedrich Treitschke tarafindan düzenlendi.

Fransiz devrimi zamaninda yasanmis gerçek bir hikayeden esinlenilen opera, ilk kez 1805 yilinda Viyana'da sahnelendi. Eserde ayni zamanda umut, sadakat, adalet ve özgürlük kavramlari isleniyor.

Fidelio Operasi, 18. yüzyilda Ispanya'da bir hapishanede geçiyor. Siyasi rakibi olan, kötü adam Don Pizarro tarafindan gizlice hapsedilen kocasi Florestan'i kurtarmak için, "Fidelio" takma adi ile, erkek gardiyan kiligina giren Leonore adli bir kadin konu ediliyor.

Almanca seslendirilen eserde orkestra sefi Murat Cem Orhan yönetiminde Istanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasi ve koro sefi Volkan Akkoç yönetiminde Istanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu sahnede yer aldi.

Sahne ve kostüm düzenlemesini Olcay Engin Kaymaz'in, isik tasarimini ise Taner Aydin'in hazirladigi eserin kurgusu Suat Arikan tarafindan gerçeklestirildi.

Temsillerde dönüsümlü olarak, Don Fernando: Utku Bayburt / Alper Göçeri, Don Pizarro: N. Isik Belen / Umut Tingür, Florestan: Yoel Kesap / Hüseyin Likos, Fidelio (Leonore): Sebnem Agridag Kislali / Mine Kurtoglu / Ayse Sezerman, Rocco: Göktug Alpasar, Marzelline: Dilruba Bilgi / Hale Soner Kekeç, Jaquino: Ufuk Toker / Onur Turan rol aliyorlar.

Fidelio Operasi, 3- 4 Eylül tarihlerinde, Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasi Sahnesi'nde sahnelenmeye devam edecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile