Omicron varyanti dünya genelindeki yayilimiyla vaka sayilarinda rekor yükselise neden olurken Saglik Bakani Fahrettin Koca Istanbul’daki Omicron vakalarindaki yükselise dikkat çekmisti. Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu da mega kentteki son duruma iliskin bilgi verdi. Memisoglu, hastanelerdeki son durumdan vaka sayilarina kadar Ihlas Haber Ajansi’na önemli açiklamalarda bulundu.
“Önümüzdeki 1 hafta salginin seyrini daha netlestirecektir”
Omicron varyanti sonrasi Istanbul’da vaka sayisinda yasanan büyük artisa iliskin konusan Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu, “Istanbul mega sehir, büyük bir sehir Türkiye’nin degil, dünyanin kavsak noktalarindan bir tanesi, çok hareketli bir nüfusu olan büyük bir sehir. Öyle olunca da dogal olarak Türkiye’de ilk yükselme trendi genelde Istanbul’dan basliyor. Bir yükselis trendinden sonra geçmisteki üç yükseliste 4-6 hafta arasinda düsüse geçtik. Ancak bu son Omicron ile ilgili bulasma hizi çabuk olan ve yükselis trendi geçmise göre çok daha hizli seyreden bir salgin sürecine maruz kaldik. Istanbul esasinda Türkiye demek, Türkiye de Istanbul demek. Biz testlerin de büyük oranini Istanbul’da yapiyoruz böyle olunca da sayilar Istanbul’da özellikle bu dönemde çok ani bir yükselise sebebiyet verdi. Bu vaka sayisi bizim geçmisteki vaka sayilarimizdan da üstte ve fazla miktarda bir sayiya kadar çikti. Yükselis trendinden sonra düser mi önümüzdeki hafta düsmez mi onu esasinda bu hafta görecegiz. Önümüzdeki 5-6 gün, 1 hafta bizim için salginin vaka sayisi anlaminda seyrini daha netlestirecektir “dedi.
“Omicron ile ilgili sanki hiç hastaneye yatirmiyor gibi bir algi var"
Omicron varyantinin hastanelere yansimasinin az olduguna dikkat çeken ve asinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kemal Memisoglu, “Mutlu oldugumuz taraf; yatislara nisanda veya aralikta yasadigimiz geçmis dönemde yasadigimiz piklere göre daha az yansidigi bunun da Omicron varyantinin ciddi hastalik yapma potansiyelinin daha az olmasi hem de asilarin etkisi oldugunu öngörüyoruz. 5-6 kat az hasta yatirma oranimiz var. Bu insanlari rehavete kaptirmasin, çünkü salgin bitmemis durumda, salginin seyri ve klinigi degismis durumda. Insanlarin rapel dozlarini, asilarini, izolasyonlarina, maskesine, mesafesine yine devam etmesini bekliyoruz. Toplumun uyumundan ben memnunum, tabi ki uyumsuz insanlar da çikiyor. Omicron ile ilgili sanki hiç hastalik yapmiyor veya hiç hastaneye yatirmiyor gibi bir algi var. Bugün baktiginiz zaman hastanelerimizde asilarini tamamlamamis, rapellerini olmamis hasta oranimiz çok yüksek. Yüzde 60-70 oraninda asisini yaptirmamis veya eksik yaptirmis hastalarimizdan olusuyor. Ne zaman bitecek sorusu var herkeste, 2 sene oldu insanlar bunaldi, bunu bilim dünyasindaki hiçbir insan tahmin bile edemiyor. Bu yükselis ve pikten sonra artik bu salgin bitecek mi diye ümit içindeyiz. Istanbul’da su ana kadar yaklasik 25 milyona yakin asi yaptik. Çift doz asilarini tamamlayanlarimizin orani yüzde 78 bandina yaklasmis durumda. Kendi asimiz Turkovac’i da yaklasik 50 bin tane yaptik. Günlük 300 bin doz asi yapabilir kapasitemiz var. Bu tabi rapel sayisina göre degisebiliyor. Stokta da bir sorunumuz yok. Türk asisi kendi asimiz sonuçta insan gurur duyuyor yaparken sadece güvenle degil gururla da yapiyoruz” ifadelerini kullandi.
“Subat ayinda rahatlayacagimiz konusunda öngörümüz var”
Hastanelerde olusan PCR testi kuyruklari ve yükselen vaka sayilarinin ne zaman düsüs gösterebilecegine iliskin degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Memisoglu, “Vatandaslarin hastanelerimize PCR testi basvurusunda artis oldu. Yaklasik Istanbul’da maksimum 160-170 bin test yapiyoruz. Grip de var, normal hastaliklari da yönetmeye çalisiyoruz. Kis sezonunda hastalik yükümüz zaten artiyor. Bir de bekletilmis saglik hizmeti var, bunu da yönetmek durumundayiz. En iyi sekilde yönetiyoruz, bunu azaltmak için her türlü çabayi da su anda yapiyoruz. Kamu hastanelerine biraz daha fazla basvurular var. Bu kisisel bir öngörüdür ama ocak sonu itibariyle en geç bunun asagi dogru bir seyir seyredecegini öngörüyoruz. Çünkü su an ocagin ortasina yaklasmis durumdayiz birkaç hafta da buraya geldiysek birkaç hafta içinde de bunun düsüs trendini görecegimizi ben öngörüyorum. Subat ayinda biraz daha rahatlayacagimiz konusunda bir öngörümüz var” seklinde konustu.
“Kisisel tedbir sistemsel yasaklardan çok daha önemlidir”
Kisitlama uygulamalari yerine kisisel tedbirin ön planda oldugu bir sürecin olmasi gerektigine vurgu yapan Memisoglu: “Maske, mesafe o kültürü olusturduk artik biz bunu yasaklarla kisitlarla degil esasinda insanlari bilinçlendirerek, egiterek ve uyumunu saglatarak basarmaya çalisiyoruz. Disari çikmasini yasaklasaniz eger bilinç yoksa komsuya gidiyor insanlarimiz, çocuklari okula göndermeseniz sokakta bir araya geliyor. Hiçbir hasta sokakta tedavi edilmedi, hiçbir hasta yogun bakim bulamadigi için kaybedilmedi. 60 yasin üstünde yüzde 95’in üzerinde asi uyumu olan bir toplumdan bahsederken olumlu bahsetmemiz gerektigini düsünüyorum. Asiyi bu kadar basarili uyguladigi için su anda hastanelerimizde hasta sayimiz yönetilebilir halde hiçbir sikintimiz yok ne yogun bakimlarimiz da ne servislerimizde. Kisitlamayi esasinda beyninizde yapmaniz lazim. Onun için insanlari zorla kisitlamaktan çok ikna ederek kisitlamayi saglamakta fayda var. Herkes sunu önce kendisine soracak ben sagligim için ne yaptim? Kisisel tedbir sistemsel yasaklardan çok daha önemlidir” ifadelerini kullandi.
Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu Açiklamasi 'Subat Ayinda Biraz Daha Rahatlayacagiz'
Istanbul Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memisoglu, Omicron varyanti ve mega kentteki son duruma iliskin konustu. Memisoglu, “Su anda hastanelerimizde hasta sayimiz yönetilebilir halde hiçbir sikintimiz yok. Yükselis trendinden sonra düser mi düsmez mi onu bu hafta görecegiz. Önümüzdeki 1 hafta salginin seyrini daha netlestirecektir. Ocak sonu itibariyle en geç asagi dogru bir seyir seyredecegini öngörüyoruz. Subat ayinda biraz daha rahatlayacagimiz konusunda bir öngörümüz var” dedi.