İstanbul Kıyı Şeridi 31 Mobil Ekiple Temizleniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Boğazı'nı ve Marmara Denizi'nin İstanbul'daki 600 kilometrelik kıyı şeridini son teknolojiyle donatılmış ve özel tasarımlı teknelerle temizliyor Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tahmaz: 'İstanbul'un kıyılarında, taşların arasındaki cam kırıklarından çekirdek kabuklarına varıncaya kadar sahili 31 mobil ekibimizle belli bir program dahilinde temizliyoruz' 'Bizim 47 noktada denizleri gözlemlediğimiz kamera sistemimiz var. Üsküdar gibi Eminönü gibi bölgelerde bu kameraları kurduk'

KENAN IRTAK - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nı ve Marmara Denizi'nin İstanbul'daki 600 kilometrelik kıyı şeridini 31 mobil ekiple temizliyor.

Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, denizlerin yüzey temizliğine uygun özel tasarımlı teknelerle denizdeki yüzer atıkları 24 saat topluyor.

Temizlik çalışmaları geçen yıllarda, 'Süpürge', 'Ahtapot' ve 'Faraş' gibi adlar verilen 13 tekneyle yapılırken 2014 itibarıyla çalışmalara, son teknolojiyle donatılmış ve işin doğasına uygun özel tasarımlı tekneler eklendi.

- Paletli çöp toplama tekneleri en az 10 metreküp kapasiteli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkanlığa bağlı Deniz Hizmetleri Müdürlüğünün, genelde denizlerin temizliği, denetlenmesi, özelde Haliç'in temizlenmesi için çalışma yürüttüğünü söyledi.

Deniz yüzeyindeki evsel atıklar başta olmak üzere dışarıdan gelen kirleticilerin tamamının 24 saat esasına göre temizlendiğini, ekiplerin belirli bir program dahilinde sürekli deniz üzerinde faaliyet gösterdiğini aktaran Tahmaz, 'Şikayete bağlı olarak ve yağışlı günlerde mesai saati dışına da çıkarak çalışmalar yürütülüyor' dedi.

Tahmaz, İstanbul'daki 600 kilometrelik kıyı şeridinde de temizliğin kendileri tarafından yapıldığını ifade ederek, şunları anlattı:

'Burada da taşların arasındaki cam kırıklarından çekirdek kabuklarına varıncaya kadar sahili 31 mobil ekibimizle belli bir program dahilinde temizliyoruz. Çalışmalar çok ileri teknolojiler kullanılarak yapılıyor. Deniz yüzeyindeki çalışmamız palet sistemiyle deniz yüzeyinde oluşan çöpler makineler aracılığıyla temizlenerek geri dönüşümü mümkün olan parçalar geri dönüşüme, bertarafı yapılması gerekenler de ilgili tesislere gönderilmesini sağlıyoruz.'

Deniz yüzeyini ve kıyı temizliğini teknolojik manada son derece gelişmiş gemilerle yaptıklarını vurgulayan Tahmaz, eskiden fileyle yapılan bu temizliğinin döner paletle çöpü içine alan en az 10 metreküp kapasiteli teknelerle gerçekleştirildiğini dile getirdi.

- İstanbul Boğazı, 47 noktadan kamerayla izleniyor

Tahmaz, deniz kirliliğini kontrol etmek ve kirliliğe hızlı şekilde müdahale etmek için teknolojiden her zaman faydalandıklarını belirterek, 'Bizim 47 noktada denizleri gözlemlediğimiz kamera sistemimiz var. Üsküdar gibi Eminönü gibi bölgelerde bu kameraları kurduk. Bu noktalarda arkadaşlarımız gözlem yapıyor. Kirlilik oluşunca ekiplerimiz yönlendiriliyorlar' diye konuştu.

İstanbul'un plajlarını temizleyerek yeniden halkın kullanıma açtıklarını aktaran Tahmaz, plajların bulunduğu bölgelerden sürekli numuneler aldıklarını da ifade etti.

Tahmaz, İstanbul'da denizlere ve Haliç'e boşalan yaklaşık 60'a yakın dere ya da dere yatağı bulunduğunu söyledi.

Bu dere ağızlarının temizliğinin de kendileri tarafından yapıldığını belirten Tahmaz, şunları kaydetti:

'Düzenli olarak dere ağızları temizleniyor. Kurbağalıdere ile ilgili özelde geçtiğimiz yaz döneminde başlayan bir kirlilik oluşmuştu. Biz de müdahalemizi yaptık. Yaklaşık 90 bin metreküp çamur çıkarıldı oradan. Yine altyapı birimimizin oradaki altyapı hizmetleriyle ilgili çalışmaları devam ediyor. İnşallah önümüzdeki seneden itibaren gözle görülür bir temizlenme olacak. Başkanımızın talimatıyla 2017 yazı itibarıyla inşallah Kurbağalıdere'yi yüzülebilir hale getirmeyi planlıyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile