İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı Almatı’da Başladı

Afganistan'da istikrarın sağlanması gayesiyle Türkiye'nin girişimleriyle başlatılan, “İstanbul Süreci"nin dışişleri bakanları seviyesindeki üçüncü toplantısı, Kazakistan'ın önceki başkenti Almatı'da başladı.

Toplantıya süreci destekleyen 14 ülke ile birlikte çok sayıda uluslar arası kuruluşun temsilcisi iştirak ediyor.
Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Davutoğlu konuşmasında, Afganistan sorunun bölgesel bir yara olduğunun altını çizdi. “İstanbul Süreci"nin önemine dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, Kazakistan’ın katkılarından dolayı bu ülkenin yetkiline teşekkür etti.

Afganistan ve Kazakistan'ın eşbaşkanlığında yapılan konferansın açılışında söz alan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinin İstanbul Süreci’ni baştan beri desteklediğini Afganistan'ın huzura kavuşması için ülkesinin üzerine düşen her türlü desteği vermeye hazır olduğunu beyan etti. Kazak lider, başta okul ve hastane olmak üzere Afganistan’ın altyapısının inşası için destek verdiklerini ve bu desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Afganistan'da yaygın olan uyuşturucu üretimi ve ticaretine dikkat çeken Nazarbayev, bu konuda uluslar arası işbirliğinin şart olduğunu dile getirdi.
Toplantı öncesi Nazarbayev'in Davutoğlu'na sıcak ilgisi ise dikkat çekti.

Söz konusu süreç, Türkiye’nin 2 Kasım 2011 tarihinde ev sahipliği yaptığı "Afganistan İçin İstanbul Konferansı" ile başladı.

İstanbul Süreci’nin ikinci bakanlar konferansı 14 Haziran 2012'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de yapılmıştı. Toplantılarda bu ülkedeki acil sorunlara çözüm önerileri ele alınıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile