İstanbul'u finans merkezi yapacak kurullar belirlendi
İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirme projesini hayata geçirecek hiyerarşik yapı ve isimler belli oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı ...
İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirme projesini hayata geçirecek hiyerarşik yapı ve isimler belli oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı bir genelgeyle 5 ayrı çalışma birimi ve bu birimlerde yer alacak temsilcilerin kimler olacağını açıkladı.
İstanbul'un finans merkezi olması projesini hayata geçirmek üzere 5 ayrı birimden oluşan hiyerarşik bir yapı oluşturuldu. Çalışma komitelerinin sayısı ise 8 olarak belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) çalışmalarını koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanlarını belirleyen bir genelge yayımladı. Genelgede, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nin bir Türkiye projesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması vizyonunun gerçekleştirilmesi için yapılacak çalışmalara, kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversiteler ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının etkin bir şekilde katılmasının ve katkı sağlamasının gerektiğini" kaydetti.
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması" genelgesiyle, çalışmaları koordine etmek, desteklemek ve yürütmek üzere İFM Yüksek Konseyi, İFM Ulusal Danışma Kurulu, İFM Koordinatörlüğü, İFM çalışma komiteleri ve İFM Uluslararası Danışma Konseyi'ne kimlerin üye olabileceği ve yetki alanları belirlendi. Çalışma komiteleri başlığı altında 8 ayrı komite yer alıyor. Genelgeye göre konsey ve kurulların yapısı ile görev alanları belirlendi. Kurullar ve üyeleri şu kişilerden oluşacak:
İFM Yüksek Konseyi: Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na başkanlık eden devlet bakanı ve başbakan yardımcısının başkanlığında; Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu devlet bakanı, Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu devlet bakanı, adalet bakanı, maliye bakanı, ulaştırma bakanı, İFM koordinatörü ve Ulusal Danışma Kurulu'nun kendi üyeleri arasından seçeceği üst düzey bir temsilciden oluşturuldu.
İFM Ulusal Danışma Kurulu: DPT'den sorumlu devlet bakanının başkanlığında; DPT, Hazine, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı müsteşarları, İstanbul valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı, Merkez Bankası, BDDK, SPK, İMKB, İstanbul Altın Borsası, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanları, TOBB, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği başkanları, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İMKB Takas ve Saklama Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu genel müdürlerinden oluşturuldu. Başkan, gerek görürse toplantı gündemiyle ilgili kamu ve özel sektör kuruluş temsilcilerini toplantıya davet edebilecek.
İFM Koordinatörlüğü: İFM Koordinatörlüğü'nü DPT müsteşarı yürütecek. DPT ve Hazine Müsteşarlığı, koordinatörlük işlerinde yardımcı olmak üzere, birer müsteşar yardımcısını İFM koordinatör yardımcısı olarak görevlendirecek. İFM koordinatörü, yardımcılarını gerekli gördüğü hallerde kendisini temsil etmekle görevlendirebilecek. DPT Müsteşarlığı, koordinatörlük görevini yerine getirmek üzere birim kurma, personel temini ve mali hususlarda gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak, bu yükümlülüğün yerine getirilmesinde ilgili kurumlar DPT'ye gerekli yardım ve desteği sağlayacak.
İFM Uluslararası Danışma Konseyi: Uluslararası Danışma Konseyi en az 15 üyeden oluşacak. Üyeler, finans dünyasının önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticileri arasından bir yıl için seçilecek. Başkan, Ulusal Danışma Kurulu'nun önereceği adaylar, üyeler başkanın önereceği adaylar arasından Yüksek Konsey tarafından belirlenecek.
Çalışma komiteleri: İFM projesine ilişkin teknik çalışmaları yürütmek üzere sekiz adet çalışma komitesi kurulacak. Komiteler ile bunlara başkanlık edecek kurumlar ve komite başkanlarının görev unvanları da şöyle:
Hukuk : Adalet Bakanlığı - Müsteşar yardımcısı
Piyasalar ve Enstrümanlar: SPK başkan yardımcısı
Vergi: Maliye Bakanlığı müsteşar yardımcısı
Düzenleyici ve Denetleyici Çerçeve: Hazine müsteşar yardımcısı
Altyapı: İstanbul Belediyesi genel sekreteri
Teknoloji: Takasbank genel müdürü
İnsan Kaynakları: DPT müsteşar yardımcısı.
Tanıtım ve İmaj: Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı başkanı EKONOMİ SERVİSİ
Zaman