Istanbul'un Bilinmeyen Toplu Cellat Mezarligi

Istanbul'un Bilinmeyen Toplu Cellat Mezarligi

Osmanli Imparatorlugu döneminde padisahlarin verdigi hükümleri uygulayan cellatlarin toplu halde bulundugu Istanbul’daki bilinmeyen mezarligin son durumu havadan görüntülendi. Yillar içerisinde bakimsizliktan dolayi kaybolan cellatlarin mezar taslarinda kim olduklarina dair hiçbir bilgi yer almiyor.

Beyoglu’nda bulunan Gaysuni Zade Mehmet Efendi Camii haziresinde bilinmeyen toplu cellat mezarligi bulunuyor. Ancak bu mezar taslarini ilk bakista fark etmek çok zor. Yoldan geçerken bakildiginda bir mezar tasi oldugunu anlamak neredeyse mümkün degil. Üzerinde ne ölen kisinin ismi nede ona dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Çünkü Osmanli Döneminde cellatlarin mezar taslarinda herhangi bir bilgi yazilmamasina dair karar uygulaniyordu. Mezar taslari üzerine beddua edilmesini engellemek için herhangi bir bilgi yazilmadigi biliniyor. Bu uygulama geride kalan yakinlarina, esine ve ailesine kötülük yapilmasini engellemek, mezarlari tahrip etmekten korumak için alinan bir önlemdi. Arastirmaci yazar Halid Develioglu’nun ifadelerine göre toplu halde bulunan yaklasik 7 cellat mezari, Türkiye’de bulunan ikinci büyük toplu cellat mezarligi olabilir.

“Türkiye’de bulunan ikinci büyük cellat mezarligi olabilir”

Gaysuni Zade Mehmet Efendi Camii Haziresi’nin Beyoglu’nda önemli bir konumda oldugunu ifade eden arastirmaci yazar Halid Develioglu, “Buradaki hazirede ise Istanbul’da az yerde karsimiza çikan cellat mezarlarindan birisi var. Osmanli döneminde çok fazla cellat mezarlari vardi, ancak bunlarin zamanla kaybolduklarini biliyoruz. Genelde Eyüp Sultan’da bulunan cellat mezarlari biliniyor. Buradaki yer herkesin çok bilmedigi bir cellat mezarligidir. Burasi Türkiye’de bulunan ikinci büyük cellat mezarligi olabilir. Bazi yerlerde bir iki tane görmek mümkün ama burada gördügümüz yaklasik 7 tane mezar bulunuyor. Buradaki cellatlar padisahin hükmettigi cezayi uygulayan kisilerdir. Bu nedenle o insanlarin sonradan gelen nesilleri aileleri zarar görmesin diye isimleri tutulmaz ve dogum tarihleri verilmez. Sadece bir isimsiz mezar tasi dikilir onlar rencide olmamasi için yapilan bir uygulamadir. Osmanli döneminde yapilan bu uygulama ile insanlarin onlara kötü dua etmelerinin önüne geçilmistir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile