İstanbul'un Hitit Dönemine İlişkin Yeni Bulgular Ele Geçti

İstanbul'un Hitit Dönemine İlişkin Yeni Bulgular Ele Geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kocaeli Üniversitesi adına İstanbul Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea’da yürütülen 2015 yılı kazılarından Erken Hitit dönemine ait olduğu düşünülen yaklaşık 4 bin yıllık bir kurşun figürin ele geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kocaeli Üniversitesi adına İstanbul Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea’da yürütülen 2015 yılı kazılarından yaklaşık 4 bin yıllık bir kurşun figürin ele geçti. Ön ayaklarını geriye bükmüş, boynuzlu bir hayvanın (geyik) üzerinde ayakta duran figürinin başındaki polosu nedeniyle bir tanrıça betimlemesi olduğu düşünülüyor. 3,5 santimetre boyundaki figürinin Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Uzmanları tarafından yapılan analiz sonucuna göre, kurşundan üretildiği tespit edildi. Figürinin temizliği ve konservasyonu İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından mikroskop altında çok dikkatlice gerçekleştirildi.

Bathonea kazıları 2015 yılı çalışmalarında ortaya çıkarılan küçük kurşun figürin, stilistik özelliklerine göre “Hititli” üslubunu yansıtıyor. Aynı kazı alanında 2013 yılında bir tanrı ve tanrıça betimi olmak üzere iki adet heykelcik ile aynı döneme tarihlenen bazı seramik parçaları ele geçmişti. 2015 yılı kazılarından çıkan kurşun figürin İstanbul’daki Erken Hitit Dönemi verilerini kuvvetlendiren önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile