Adana’nin Kozan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesi sinirinda yer alan Akköprü Mahallesi’ndeki 1 dönüm araziye 4 sera kurarak topraksiz tarim ile marul üretimi yapan 38 yasindaki Süleyman Dal, küçük arazilerin ekonomiye kazandirilarak en az 28 bin TL kazanmanin mümkün oldugunu söyledi.
Istanbul’da yasarken ailesine vakit ayiramadigi için memleketine döndügünü belirten Dal, "Aklimda iki is fikri vardi. Hayvancilik veya tarim. Bu isi degerlendirdim. Çünkü geldigimde köylülerin atil küçük arazilerini degerlendirmedigini gördüm. Belki onlara fikir ve yenilik olur amaci ile bu ise girdim. Büyük topraklara sahip olanlar degil kisitli imkanlarla, insanlara belki fikir olur diye bu ise basladim” dedi.
Her seradan yilda 8 kez ürün alabilecegimiz 7 bin 200 kök marul üretimi için yer hazirladiklarini anlatan Dal, "Topragin görevini küçük saksilarda sagliyoruz. Topraksiz tarim oluyor. Hiç toprak yok. Topragin islevi tutunmayi saglamak. Bitkiyi besleyen mineraller ve su sistemine ekledigimiz besinlerle beslenmesini sagliyoruz. Suyu da bosa harcamiyor dönen bir sitem ve isirgan otundan yaptigimiz organik gübre ile bitkiyi besliyoruz" diye konustu.
Marulun getirisinin yüksek oldugunu ve küçük arazilerin tarima kazandirilabilmesi adina örnek oldugunu kaydeden Süleyman Dal, “Marulun tanesi 3-5 TL arasinda satiliyor. Araci olmadan kendimiz satiyoruz. Potansiyel olarak söylersek 7 bin kök ayni yerden 8 kez ürün almak anlamina geliyor. Su anki sartlarda her seradan yaklasik 28 bin TL civarinda kazanç potansiyeli var” dedi.
Anne Hediye Dal (56) ise marullar ile hayatinin degistigini ifade ederek, “Her gün bunlarla ugrasiyorum spor yapmis oluyorum. Saksiya koy ve her gün 2 dalini ye. Çok keyifli ve güzel” diye konustu.
Istanbul'un Kalabaligindan Kaçti Memleketinde Topraksiz Tarima Basladi
Istanbul’daki memuriyetinden vazgeçerek memleketi Adana’nin Kozan ilçesine dönen Süleyman Dal, topraksiz marul üretimine basladi.