Istanbul'un Kurtulusunun 100. Yil Dönümü Taksim'de Kutlandi

Istanbul'un Kurtulusunun 100. Yil Dönümü Taksim'de Kutlandi

Istanbul’un düsman isgalinden kurtulusunun 100. yil dönümü, Taksim Cumhuriyet Aniti’nda düzenlenen törenle kutlandi.

Istanbul’un düsman isgalinden kurtarilmasinin 100’üncü yil dönümünde Taksim Cumhuriyet Aniti’nda bir tören düzenlendi.

Törene Istanbul Valisi Davut Gül, 1. Ordu ve Istanbul Garnizon Komutani Orgeneral Ali Sivri ve Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu katildi.

Tören, 1 dakikalik saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Cumhuriyet Aniti’na çelenk birakilmasinin ardindan törende Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ‘6 Ekim Istanbul’un Kurtulusu’ baslikla mesaji okundu. Cumhurbaskani Erdogan mesajinda su ifadelere yer verdi:

“Istanbul ilimizin düsman isgalinden kurtulusunun yil dönümünde vatandaslarimiza tebriklerimi iletiyorum. Istiklal mücadelesi, vatani canlarindan üstün tutan, kahramanliklariyla tarihe mal olan tüm sehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarliklari, aziz milletimizin bagimsizligina ve özgürlügüne sahip çikma kararliligi sayesinde zaferle neticelenmistir. Böyle kutlu bir anlayisla, kadim medeniyetimizin mirasi üzerine kurulan Cumhuriyetimizi kazanimlariyla korumak, yasatmak, muasir medeniyetler seviyesinin üstüne çikarmak, yeni basarilarla daha da güçlendirmek suretiyle gelecege tasimak için büyük bir azimle çalismaya devam ediyoruz. Bu inançla Istiklal Savasimizin bütün kahramanlarini saygi ve rahmetle aniyorum. Istanbul’un bu gurur gününü tekrar kutluyor, tüm vatandaslarimizi en kalbi duygularimla selamliyorum.”

Törende konusan Istanbul Valisi Davut Gül ise, “Bugün necip milletimizin tarihindeki sanli sayfalara bir yenisini ekledigi gün. Genci, yaslisi, kadini, erkegiyle tek vücut olup isgale dur dedigi gün. Bugün sehirlerin sultani Istanbul’un Türkiye Yüzyili’nin safaginda isgalin karanligindan kurtulusunun 100. yil dönümü. Kiymetli hemsehrilerim, her karisina mührümüzü vurdugumuz, her bir kösesi mazimizle örtülü bu kutlu belde bes yila yakin isgal altinda kaldi. Kara günler, kahraman ordumuzun sehre girisiyle sona erdi. Isgalciler, tam da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi geldikleri gibi bir daha dönmemek üzere gittiler. Istanbul’un kurtulusu, söz konusu vatan olunca aziz milletimizi hiçbir kuvvetin durduramayacaginin ispatidir. Ezelden beri hür yasayan bir ruhun gelecege tasinmasidir. Bugün de bizler, ayni ruh, ayni iman ve ayni iradeyle nöbetteyiz. Bu düsüncelerle basta 6 Ekim 1923’ün mimari Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaslarini saygi ve rahmetle yad ediyorum. Geçmisten bugüne bu topraklari bizlere vatan kilan aziz sehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet ve sükranla aniyorum. Sizleri muhabbet ve saygiyla selamliyorum. Kurtulus günümüz kutlu olsun” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konusmalarin yapildigi tören, mehteran gösterisinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile