İstanbul'un modern yüzü Köln'e taşındı

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un modern yüzü, İstanbul'un kardeş kenti Köln'e taşındı. İstanbul'daki moda dizaynlarını Avrupa'da ilk kez sergileyen

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un modern yüzü, İstanbul'un kardeş kenti Köln'e taşındı. İstanbul'daki moda dizaynlarını Avrupa'da ilk kez sergileyen ve Kadir Topbaş ile mevkidaşı Jürgen Roters'in himayesinde gerçekleşen İstanbul Fashion sergisi yaklaşık üç ay boyunca gezilebilecek.

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un modern yüzü, "İstanbul Fashion" sergisiyle kardeş kenti Köln'e taşındı. Köln Uygulamalı Sanatlar Müzesi'de 6 Kasım ile 30 Ocak 2011 tarihleri arasında açık kalacak olan ve Avrupa'da bir ilk niteliği taşıyan sergi ile Türkiye'deki moda tasarımlarının seçkin örnekleri Alman sanat ve moda severlerle buluşuyor. İstanbul'un batıya dönük, heyecanlı ve çarpıcı bir kent olduğunu bir kez daha ortaya koyan sergi, İstanbul'daki moda dizayn dünyasına bir bakış sunuyor.

Beraberinde bir de çaplı bir katalog yayınlanan İstanbul Fashion sergisi Almanya ve Avrupa'da da alanında ilk olma özelliği taşıyor. Sergide eserleri tanıtılan sanatçılar arasında dünya çapında tanınmış marka ve isimlerle, bu alana yeni adım adan genç sanatçılar da bulunuyor. Sergide Arzu Kaprol, Bahar Korçan, Dilek Hanif, Gamze Saraçoğlu, Hatice Gökçe, İdil Tarzi, Mehta Elaidi, Özlem Süer, Selim Baklacı, Simay Bülbül ve Zeynep Tosun'un eserleri yer alıyor. Pazartesi hariç her gün saat 11.00 ile 17.00 arasında açık olacak olan serginin giriş ücreti ise 4.50 Euro.

Açılışını Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho Antwerpes ve Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'nın yapacağı sergi, 5 Kasım'da düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Alman basının yoğun ilgi gösterdiği basın ve tanıtım toplantısında konuşan Köln Uygulamalı Sanatlar Müzesi müdiresi Dr. Petra Hesse, "Bu sergi, Türk metropolü İstanbul'un batıya dönük olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul çoktandır, sadece önemli bir tekstil üretim merkezi değildir. Aksine İstanbul moda dizaynının kreativ bir merkezidir. Bunun örneklerini sergimizde tecrübe edebilirsiniz." dedi.

Ayrıca Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere üç dilli büyük bir katalog hazırladıklarını hatırlatan Dr. Hesse, "Katalog hem İstanbul'daki moda sanat ve sanatçılarını, hem de İstanbul'u tanıtıyor ve bu enteresan şehre seyahate çekiyor insanı. Bu sadece bir moda kataloğu değil." bilgisini verdi. Bu serginin İstanbul'un kültür başkentliğine de katkı olduğunu kaydeden Hesse, "Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Köln Başkanı Jürgen Roters'in sergimizi himaye etmeleri bizim için büyük bir onurdur. Bir büyük teşekkürü de Alman ve Türk Dışişleri Bakanlıklarına borçluyuz. Istanbul Fashion sergisini Diyalog ve Anlayış için Ernst Reuter Girişimi kapsamına alınması kararını zamanın Dışişleri Bakanları Abdullah Gül ve Frank Walter Steinmeier vermişlerdi. Bu sergi kültürler arası değiş tokuş ve karşılıklı anlayışa da önemli katkı yapacaktır." diye kaydetti.

Toplantıda konuşan Köln-İstanbul Şehir Kardeşliğini Geliştirme Derneği Başkanı Walter Kluth ise, dernek olarak faaliyetlerini özetledikten sonra, "Biz de Köln olarak Avrupa Kültür Başkenti olmak için yarıştık ama olmadı. O zaman İstanbul'un kültür başkentliğine destek vermeye karar verdik. Burada bir problemi de dile getirmek istiyorum. Biz bu kadar aktiviteler yapıyoruz İstanbul tarafı bunları yapamıyor. Çünkü orada sadece kent yönetimi var. Ama bizim gibi bir dernek veya organizasyon yok. Bunu defalarca dile getirdik ama henüz çözülmedi." şeklinde konuştu.

Serginin fikir sahibi, kuratörü Dr. Patricia Brattig ise, Avrupa çapında ilk olan böyle bir sergiye imza atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sergi için 11 sanatçıyı kazandıklarını hatırlatan Dr. Brattig, "Bu sergi aynı zamanda, Almanya'daki aktüel tartışmalara da cevap veriyor. Türkiye ve İstanbul'da sadece başörtülü bayanlar ve onların modası yok. Aynı zamanda tıpkı Paris, New York'taki gibi çağdaş moda dizaynı var. Çok başarılı sayısız sanatçı mevcut İstanbul'da. Hatta birçoğu uluslararası çalışmalarının yoğunluğundan bizim sergimize katılamadı." dedi. Dr. Breittin basın toplantısından sonra basın mensupları ve katılımcılara sergiyi gezdirerek sanatçılar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile